Házi praktikák allergia ellen

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 18.

Hazánk lakosságának kb. 30 százalékát érinti a folyamatos tüsszögéssel, szemviszketéssel, orrfolyással járó allergia. A gyógyszeres kezelés mellett pár apró trükkel mi magunk is enyhíthetjük kínzó panaszainkat.

Szabaduljunk meg a pollenektől!

Zárt ablakok, ajtók mellett sem zárhatjuk ki lakásunkból teljesen a virágport, éppen ezért tanácsos hazaérkezés után allergén-mentesíteni környezetünket. A pollenek előszeretettel tapadnak meg a hajszálak között, így egész nap irritálhatják a beteget. Allergiaszezon idején érdemes akár naponta átöblíteni a hajunkat tiszta vízzel, és ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem, a virágpor ugyanis előszeretettel bújik meg kedvenceink szőrében is.

 

Tiszta otthon, tiszta légutak

A porallergiával küzdőknek talán még nagyobb kihívást jelent megszabadulni az irritáló anyagoktól, hiszen a por egyik lakást sem kerüli el. Az sem könnyíti meg a helyzetüket, hogy panaszaik nincsenek szezonhoz kötve, a por egész évben termelődik, így a védekezés is folytonosságot igényel. Naponta töröljünk port (ehhez legjobb egy nedves rongy, ami „csapdába ejti” a porszemcséket), mossuk fel a padlót és hetente többször porszívózzunk. Érdemes kiemelt figyelmet szentelni a szőnyegeknek és az ágymatracnak, itt telepszenek meg ugyanis leggyakrabban a poratkák, melyek tovább súlyosbíthatják tüneteinket.

 

Immunerősítő falatok

Ausztrál kutatók figyelték meg, hogy a sok tengeri halat fogyasztók körében ritkábban jelentkeztek allergiás és asztmás panaszok, mint a halat mellőző társaiknál. Ennek magyarázata az ételben található omega-3 zsírsavak kimagasló aránya, mely hatékonyan képes csökkenteni az allergiás tüneteket kiváltó orr- és garatnyálkahártya gyulladtságát. Pollenszezon idején tehát válasszuk a magas omega-3-tartalmú élelmiszereket, mint például a már említett tengeri halakat (makrélát, szardíniát, lazacot, tonhalat), lenmagot és a belőle készült olajat, olívabogyót, babféléket, diót és búzacsírát. A csípős ételek remekül tisztítják a légutakat, ezért az allergiások bátran fűszerezhetik ételeiket.

 

Gyógynövényes segítség

A természet patikája az allergiás betegek részére is tartogat gyógyírt. Az ánizs-, gyömbér- és borsmentatea hatékonyan enyhíti a tüneteket, akár önmagában, akár egymással kombinálva. A kamilla- és bodzatea természetes gyulladásgátlók, melyek a szemviszketést és a tüsszögést is mérséklik, míg a szemvidítófű a felső légutakban fejti ki jótékony hatását. Kifejezetten a szénanátha ellenszere továbbá a szöszös ökörfarkkóró. A természetes segítőket fogyaszthatjuk gyógytea formájában, de némelyikük tinktúraként és gyógyfürdőként is kifejti áldásos hatását.