Így károsítja a cukor a testet

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 20.

A cukor, bár ártalmatlannak tűnik, mégis időzített bombaként ketyeg: ha túl sokat fogyasztunk belőle (a nők esetében napi 24, a férfiaknál 36 g feletti mennyiséget), komoly károkat okozhat a szervezetünkben!

Agy

A túlzott mértékű cukorfogyasztás hatással van az agyi receptorok működésére, elváltozásokat okozhat az agyban, sőt, a kábítószerekhez hasonló függőséget idézhet elő. Kutatások szerint a túl sok cukor szabad gyököket képez az agyban, veszélyezteti az idegsejtek egymással való kommunikációját is, ez pedig befolyásolja a memóriánkat, a kreativitásunkat és a hangulatunkat is. A feldolgozott élelmiszerek és a magas cukortartalmú fogások fogyasztása a vizsgálatok szerint 58 százalékkal növelik a depresszió kialakulásának esélyét.

 

Bőr

A cukor felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát és a ráncképződést. Ennek oka, hogy hatására a bőrben található kollagén és elasztin lebomló tartószerkezete nem tud újjáépülni, így a bőr sejtjei nem tudnak megújulni. Emellett a cukor a szabad gyökök képződését is segíti, amik szintén a sejtek károsodását okozzák.

 

Nemi szervek

A túlzott cukorbevitel megakadályozza a vér normális áramlását a genitáliákban, ez pedig növelheti a férfiaknál a merevedési problémák kialakulásának esélyét, a nőknél pedig a nemi vágy csökkenését eredményezheti.

 

Szív

A folyamatos, nagy mennyiségű bevitel hatására a cukor „megtapad” a szívhez vezető artériák falain, ezzel nagyban növeli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyét. Vizsgálatok szerint a cukor megköti a koleszterint, visszatartja azt a vérben, ami szintén növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

 

Vesék

A túl sok cukor a veséket is károsíthatja, képes tönkretenni annak finom szűrőrendszerét, emellett a mellékvesék megnagyobbodását is eredményezheti. A cukorbetegség bizonyítottan vesekárosító probléma, a vizeletben megjelenő fehérje a vese elégtelen működéséhez vezethet.

 

Ízületek

Magas cukortartalmú étkezés következtében gyulladásos citokinek (sejtkommunikációban résztvevő jelzőmolekulák) kerülnek a véráramba, amelyek súlyosbíthatják az ízületi problémákat. Kutatások szerint a cukorbeteg emberek 52 százaléka küzd valamilyen ízületi gyulladással.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.