Ismerjük fel időben a pajzsmirigyproblémákat!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 23.

A pajzsmirigyproblémák közül több is szezonális, például a túlműködés tipikusan tavasszal és nyáron szokott föllángolni. Mellette a gyulladások, a szervet támadó immunfolyamatok is gyakoribbak ilyenkor. Végignéztük, hogyan hatnak a szervezetre ezen piciny szerv problémái.

– Normál esetben a pajzsmirigy, illetve az általa termelt hormonok az általános anyagcseréért felelősek, azaz a vér koleszterinszintjéért, így közvetve az érelmeszesedésért, a szívritmusért, az emésztésért, a normális bélműködésért. Emellett felelősek a csontok és az izmok anyagcseréért, így a csontritkulás megelőzéséért, az erőnlétért, a női nemi működésért, a várandósság során pedig a baba egészséges szellemi fejlődéséért – sorolja szakértőnk, dr. Koppány Viktória endokrinológus. Mindebből kiindulva nem meglepő, hogy a nyolcszor annyi nőt, mint férfit érintő pajzsmirigybetegségek tünettana nagyon szerteágazó.

 

Ha alulműködik…

Az egyik leggyakoribb gond az alulműködés, amire akkor kell gyanakodni, ha ok nélküli fáradtság és a hízás jelentkezik, lelassul az emésztés és az anyagcsere, nagyon megemelkedik koleszterinszint, a haj hullik, a bőr pedig zsírosabbá, vastagabbá válik, a köröm száraz, töredezett lesz. Súlyosabb esetben jelentkezhet erős székrekedés, szívlassulás, szívfrekvencia-csökkenés, fokozódó csontritkulás, zavart szenvedhet a menstruációs ciklus és a peteérés is. Utóbbiak miatt csökken a teherbeesés esélye, ha pedig valaki mégis terhes lesz, akkor a baba szellemi fogyatékos lehet.

– A pajzsmirigy alulműködését leggyakrabban a szerv gyulladása váltja ki, maga a pajzsmirigy pedig azért működik alul, azaz termel a szükségesnél kevesebb hormont, mert sejtjei a gyulladás miatt károsodnak – magyarázza Koppány doktornő. Hozzáteszi, hogy akkor is alulműködik a szerv, ha a nyakat például daganat miatt besugarazzák, esetleg meg is kell operálni, szövetet kell belőle eltávolítani. Emellett meg kell említeni a szülés utáni pajzsmirigygyulladást is, aminek egyik fázisa a szerv alulműködése. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek befolyásolják a pajzsmirigy működését. Ilyenek például a jódot tartalmazó készítmények, köztük egy ismert szívritmus-szabályozó.

 

Ha túlműködik…

A pajzsmirigy túlműködését szintén okozhatja gyulladás, de állhat a hátterében autoimmun betegség, az úgynevezett Basedow-kór is. Szakértőnk kiemeli, hogy a túlzott aktivitásnak jellegzetes tünete a szemdülledés, a heves szívdobogás, az alacsony koleszterinszint, a hajhullás, a nagyon szép, bársonyos, szinte éveket fiatalodó bőr. Jellegzetes szimptóma még az idegesség, a remegés és az izzadás, az állandó hasmenés és az alvási problémák megjelenése. Ez esetben is felborulhat a menstruációs ciklus, terhességnél pedig vetélés következhet be.

 

Ha megnagyobbodik…

Az alul- és túlműködés mellett gyakori probléma a golyva is, ami egyfajta pajzsmirigy-megnagyobbodás. Ez a betegség hazánkban azokon a területeken fordul elő, ahol nincs elég jód az ivóvízben. A probléma ugyan jódozott só fogyasztásával megelőzhető, de ezt kevesen használják. Ha ez nem sikerül, akkor a kezelés gyógyszerrel történik, a betegek állapotváltozását pedig három havonta-fél évente vérvétellel ellenőrzik. Ha a pajzsmirigy már nagyon nagyra nő, akár nyomhatja, arrébb tolhatja a légcsövet is, ezzel pedig légzési panaszokat, fulladást okozhat. Mindezt a golyva időben történő megoperálásával lehet megelőzni.

 

Ha göbök alakulnak ki benne…

A szervben göbök is kialakulhatnak, amik jellemzően ártalmatlan képződmények, viszont ha ritkán is, de elrákosodhatnak. Emiatt van szükség arra, hogy ezeket a képleteket ultrahangos vizsgálattal folyamatosan figyeljék, ha pedig megnőnek vagy meszesednek, szélük szabálytalanná válik, más vizsgálatot is végezzenek. Utóbbi általában tűbiopsziát jelent, ami könnyen elvégezhető, hiszen a göbök általában a nyaki részen, közvetlenül a bőrfelszín alatt vannak, így könnyen kiderülhet, van-e a göbben gyanús sejt.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.