Vitaminpótlás okosan és változatosan

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 24.

Habár a megfelelő mennyiségű alvás, a szabad levegőn végzett mozgás és a bőséges folyadékbevitel sosem maradhat el, tavasszal a táplálkozásra is nagy hangsúly kerül. Lássuk, mely vitaminokról kell gondoskodnunk!

  • D-vitamin

A D-vitamin egyik fajtáját (D3) szervezetünk termeli napfény hatására, másik fajtáját (D2) táplálékkal tudjuk bejuttatni. Nem véletlen tehát, hogy a napfényben szegényebb, téli hónapok után gyakori a D-vitamin-hiány. Az utánpótlásról gondoskodhatunk csirkemáj, vaj, halételek és tojás fogyasztásával.

 

  • Magnézium

Fontos szerepe van az ideg- és izomrendszer épségének fenntartásában, valamint a táplálékból származó energia felszabadításában. Hiányát fáradtság, ingerlékenység jelezheti. Teljes kiőrlésű gabonából, hüvelyesekből, csírákból és zöld színű zöldségekből készült ételeket együnk pótlására.

 

  • B-vitaminok

Az izom- és idegrendszer működését segítik, illetve az anyagcsere fontos alkotórészei. Immunrendszerünk erősítésében és testünk regenerálódásában is kiemelt szerep jut számukra. Különféle B-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, diófélék, élesztő, tojás, csírák és a zöldségek nagy része.

 

  • Kalcium

Nagy része a csontokban található, kisebb része az idegrendszer és az izmok működéséhez szükséges. Hiányában ingerlékenység, figyelemzavar, alvási problémák léphetnek fel, ezt megelőzendő pedig a tejtermékek, az olajos magvak, a zöld színű növények, a mák, a különféle csírák és a mazsola fogyasztása ajánlott.

 

  • Vas

Legfontosabb szerepe a vérképzésben van, hiányában vérszegénység alakulhat ki, mely fáradékonyságot, koncentrációzavart okoz, és az immunrendszer sem működik tökéletesen. Pótlására főként állati eredetű termékeket (húsok, máj) válasszunk!

 

  • C-vitamin

Immunerősítő hatását jól ismerjük, vízben oldódik, gyorsan beépül. Sokféle forrása ismert, többek között a citrusfélék, saláták, brokkoli, burgonya, alma, paradicsom, paprika, csipkebogyó.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Borítókép: Rawpixel