5 tipp, amiért a tüdőnk hálás lesz

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 28.

Az elmúlt hónapokban ugyan a légzőszerveink a figyelem középpontjába kerültek, ám arról kevés szó esik, hogyan óvhatjuk tüdőnk egészségét a mindennapokban, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.

Ne csak a látható szennyeződésekre figyeljünk!

Bármilyen tisztának is látszik a lakásunk, számos láthatatlan szennyezőanyag és allergén vesz körül minket, például penész, különböző pollenek, vegyianyagok vagy akár a tisztítószerekből szálló mikroszkopikus részecskék tömege. Ezért érdemes minél gyakrabban takarítani, főleg pollenszezonban. Az arra érzékenyeknek pedig javasolt beszerezni a bútorok, ágyneműk, szőnyegek mélyebb tisztítására is alkalmas atkaporszívót.

 

Vegyszerek használatakor is ügyeljünk a biztonságra

A különböző maró, párolgó tisztítószerek, a vízkő- vagy zsíroldó kemikáliák, illetve a spray formájú kozmetikumok belégzése nem tesz jót a légzőszerveinknek, így ezek használatakor figyeljünk rá, hogy ne lélegezzük be őket.

 

Kerüljük az aktív és a passzív dohányzást is

A tüdőre ártalmas tevékenységek közül a legismertebb a dohányzás. A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszú távon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak magukra a dohányosokra, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóikra is károsak. Ezért elsősorban próbáljunk meg leszokni a dohányzásról, aminek számos pozitív hatása van szervezetünkre. Ám, ha mégsem tudunk lemondani káros szenvedélyünkről, legalább a környezetünkben lévő nem dohányzókat kíméljük meg tőle.

 

Egy kis mozgás aranyat ér

A fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás sokat segít általános egészségi állapotunk, valamint a tüdőnk épségének megőrzésében is. A séta, a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás vagy a torna javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést is. Még a jelenlegi, korlátozásokkal teli időszakban is van lehetőség egy-egy kisebb sétát tenni vagy éppen elmenni kocogni, persze csak a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. A mozgás ráadásul endorfint szabadít fel, így az edzés okozta elégedettség érzésen túl kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük tőle magunkat.

 

Folyadék, folyadék, folyadék

Már szinte közhely, de a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a szervezetünk, így a tüdőnk egészsége szempontjából is. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot ajánlott fogyasztani, légúti megbetegedések, például hörgőgyulladás vagy asztma esetén pedig akár még ennél is többet.

 

Forrás: Budai Egészségközpont