4 természetes segítő, amivel túlélhetjük a változókort

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 7.

A kilók csak jönnek felfelé, az álmatlanság minden éjjel vendég nálunk, a munkában és otthon pedig összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Van kiút a klimax útvesztőjéből?

A női változókor a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves periódus, melyet a szakirodalom az utolsó vérzés időpontja (menopauza) előtti, körüli és utáni időszakra bont. A változókorral lassan és fokozatosan leáll a petefészek működése, a progeszteron mellett az ösztrogénszint is lecsökken. Ennek számos kellemetlen tünete lehet: vérzészavarok, hőhullámok, nagyfokú feszültség, rendkívüli izzadékonyság és vérnyomás-emelkedés jelentkezhet, de akár különféle alvászavarok, szívpanaszok, libidócsökkenés is. A klimax lecsengésével ráadásul megsokszorozódik a civilizációs betegségek előfordulásának valószínűsége: a csontritkulás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és a depresszió tekintetében is rizikócsoportba kerülnek a nők. Ezeket a faktorokat is figyelembe véve két út állhat a változókorba lépő nők előtt: a hormonpótlás vagy a természetes megoldások. Ezúttal az utóbbiakat járjuk körbe – jöjjenek a legjobb változókori segítők, egyenesen a természet patikájából!

 

Orbáncfű

Ismert gyógynövény, elsősorban álmatlanság ellen és idegnyugtatóként alkalmazva találkozhatunk vele. Ezen tulajdonsága az, ami kiaknázható, ha a menopauza kellemetlen tüneteivel küzdünk, így például a mindennapos feszültség, ingerlékenység, idegesség, nyomott hangulat, depresszió enyhítésében lehet segítségünkre. Kapszula, tea, csepp formájában lehet bevinni a szervezetbe. Alkalmazása előtt kérdezzük meg a patikust vagy háziorvosunkat, hogy az általunk szedett gyógyszerekkel nem lép-e kölcsönhatásba!

 

Kalcium

A csontritkulás megelőzése érdekében elengedhetetlen a klimax alatti (és utáni) megfelelő táplálkozás, amit fontos hangsúlyozni, hiszen a legtöbb nő nem fogyaszt elég kalciumot (a napi ajánlott mennyiség 1000-1200 mg). Javasolt tehát az étrend-kiegészítők, illetve a kalciumban gazdag élelmiszerek (a tej- és tejtermékek, az olajos magvak és a sötétebb színű, leveles zöldségek tartalmazzák a legtöbb kalciumot) fogyasztása, illetve a rendszeres testmozgás, torna!

 

Poloskavész

A rövidágú poloskavész, más néven a fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) előnyös klinikai hatásai a földalatti részben, az úgynevezett gyökértörzsben található hormonmentes hatóanyagoknak tulajdoníthatóak. A növény kivonata több biológiai hatású összetevőt is tartalmaz, melyek a klimax kezelésében hatékonynak bizonyultak. Ilyenek a triterpén-glükozidok, az izoflavonok, a különféle aromás savak, tanninok, de megtalálhatóak benne különféle zsírsavak, keményítők és cukrok is. A gyógynövény mérsékli a hőhullámokat, a fejfájást, a depressziót és az izzadást, közérzetjavító hatással bír. Kapszula, tea formájában érdemes keresni.

 

D-vitamin

Nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésének biztosításában, javítja a hangulatot, gyulladáscsökkentő hatású és a csontok egészségéhez is hozzájárul. Napi húsz perc séta a napon segíthet szervezetünknek hozzájutni, ősszel és télen viszont étrend-kiegészítőként is érdemes szedni.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Fotó: Pexels