Spirulina alga, a legnagyobb tápértékű élelmiszer

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 8.

Ha egy alapanyagról az Egészségügyi Világszervezet is elismerően nyilatkozik, sőt a legnagyobb tápértékű élelmiszernek titulálja, akkor bizony valóban szuperételről beszélhetünk. A spirulina alga pedig nem véletlenül érdemelte ki ezt a címet: minden megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

A Spirulina platensis, ismertebb nevén kék-zöld alga vagy spirulina alga egy egysejtű mikroorganizmus, mely nagy mennyiségben fordul elő a trópusi és szubtrópusi vizekben. Már az aztékok is felfedezték kiemelkedő tápértékét, ami valóban páratlan – nem véletlen, hogy napjainkban az elmaradott országok lakóinak, elsősorban a gyermekeknek juttat belőle a WHO, a benne található értékes tápanyagok ugyanis segítenek ellensúlyozni a szegényes táplálkozást. A NASA szakemberei az űrhajósoknak is előszeretettel ajánlják rendszeres fogyasztását, többek közt azért is, mert segít megakadályozni a vashiányos vérszegénység kialakulását.

 

Mi található benne?

Méltán érdemelte ki a „legtáplálóbb növényünk” címet, a spirulina tartalmazza ugyanis grammonként a legtöbb tápanyagot az eddig vizsgált élelmiszerek közül. Az összes, szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet tartalmazza, emellett 60-70 százalékos a növényifehérje-tartalma. Kiemelkedően magas kalcium-, magnézium-, vas-, cink- és jódforrás, de bővelkedik A-vitaminban és klorofillben is. További előnye, hogy az algafélének nincs erős sejthártyája, így a benne található értékes tápanyagokhoz a szervezet könnyen juthat hozzá és igen jól képes hasznosítani, közel 90 százalékos a felszívódása.

 

Mire jó?

Hatékony zsírégető – a benne található jód rendkívül hasznos a pajzsmirigynek, ami hatására aktiválja a zsírégetésért felelős hormonokat a szervezetben. Rendkívül erős antioxidáns, védelmet nyújt a rákkeltő szabadgyökökkel szemben, emellett csökkenti egyes gyógyszerek vesekárosító hatását is. Vegyületei a maximumra kapcsolják természetes védekezőképességünket, igen hatékony immunerősítő, segít megelőzni a fertőző betegségeket és gátolja az influenzavírusok szaporodását. Szemünk egészségéhez is hozzájárul: annyi A-vitamin található benne, mint a sárgarépában, de zeaxanthinban is gazdag, ami az időskori makuladegeneráció ellen nyújt védelmet. Emésztőrendszerünket is helyrebillenti magas rosttartalmának köszönhetően. Csökkenti az éhségérzetet, stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a rossz koleszterinek szintjét. A benne található klorofill pedig segít kiüríteni a méreganyagokat, köztük a káros nehézfémeket is, így méregtelenítő kúrákhoz, valamint diétázás mellé is ajánlott a spirulina fogyasztása.

 

Hogyan fogyasszuk?

Étkezés előtt fél órával fogyasztva növeli a jóllakottság-érzésünket, így kiváló diétás segítő válhat belőle. Frissen nehézkes a beszerzése, ám porított vagy kapszulás verzióban könnyen hozzájuthatunk bio-boltokban, patikákban. Az enyhén füves ízű spirulina-port keverhetjük vízbe, gyümölcslébe, joghurtba vagy turmixokba, de adhatunk belőle diétás sütemények tésztájához is.