Cukorbeteg? Akkor tilos a papucs!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 12.

A rosszul megválasztott cipő még egy egészséges ember számára is károsodást okozhat, azonban a cukorbetegeknek sokkal körültekintőbben kell kiválasztaniuk a lábbelijüket.

Az egészségtelen cipőkről azonnal a magas sarkú lábbelik jutnak eszünkbe, pedig a lapos talpú cipellők és papucsok legalább annyi, ha nem több veszélyt rejthetnek magukban.

– A lapos talpú papucs viselésekor járás közben a sarok a talajhoz ütődik, nincs semmi, ami lengéscsillapító hatást biztosítana, ennek következtében az ízületek a bokától egészen a nyakcsigolyákig terhelésnek vannak kitéve. Az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha a lábbelinek emellett túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, és úgy nevezett sarkantyú alakulhat ki, ami a sarokcsont kóros növekményét jelenti – sorolja az egészségügyi kockázatokat dr. Polyák Annamária belgyógyász, endokrinológus.

 

Diabéteszes láb

– A cukorbetegség csendes gyilkos, amely évek, évtizedek alatt a lábat érő idegrendszeri károsodás, érelmeszesedés, mélyreható szöveti anyagcserezavar következtében dermatológiai, infektológiai, ortopédiai komplikációk kialakulásához vezet – mondja a doktornő, majd egy adattal folytatja. – A lábsérülés nagyon gyakori a cukorbetegek körében. A praxisomban a betegek ötven százaléka szenved el károsodást, ezeknek nagyjából húsz százaléka vezet diabeteses láb kialakulásához.

A diabeteses láb kifejezés a cukorbetegek lábán kialakuló károsodások összességét jelenti. Ez a súlyos szövődmény a cukorbetegség előrehaladott stádiumában jelentkezik. Az első elváltozás a cukorbeteg lábon rendszerint a bőrszövet roncsolódása, amely végül nagyon nehezen befolyásolható talpi fekéllyé is alakulhat. Statisztikák alapján a diabeteses lábszindrómára visszavezethető nem traumás végtagcsonkolás gyakorisága 30-40-szer haladja meg a nem diabeteses beavatkozásokat.

 

Ortopédiai védelem

A cukorbetegeknek érdemes megfelelő talpbetétet vagy speciális cipőt viselnie, mert ezekkel biztosítható, hogy ne legyenek a lábfejen, talpon felesleges nyomáspontnak kitett területek, ami táptalajul szolgálhatna fekélyek kialakulásához. Ezen kívül minden cukorbetegnek rendszeresen ellenőriznie kell a lába állapotát, nincsenek-e sérülései, nincs-e bedagadva a nap végére.

Dr. Polyák Annamária felhívja a figyelmet arra, hogy szövődményes cukorbetegség esetén az idegbántalomban (perifériás polineuropátia) szenvedő beteg soha ne járjon mezítláb, mert az idegvégződések sérülése miatt nem érzékeli például a tengerpart homokjának forróságát, vagy a kisebb kövek, üvegdarabok okozta sérüléseket sem. Azonban nem ajánlott a zárt, műanyag lábbeli viselése sem, mert nincs, ami az izzadságot felszívja, így a lábakon illetve a körmökön gombás, bakteriális fertőzés alakulhat ki.

A speciális cipő viselésén túl még több lépést is meg kell tenniük a cukorbetegeknek, hogy megelőzzék vagy helyrehozzák a diabéteszes láb szövődményét. A doktornő szerint a bőr idejekorán történő védelme, a keringés helyreállítása, a nyirok- és érrendszer fokozott védelme elengedhetetlen a javuláshoz. Nagyon fontos a vércukorszint tartósan normál tartományban tartása, a vérnyomás, a zsírértékek normalizálása, a külső ártó tényezők, csakúgy, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás abbahagyása.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Borítókép: Unsplash