4 vitaminbomba egyenesen a piacról
Az alábbi négy élelmiszerre mindenképp csapjunk le a piacon, mert telis tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, amelyek támogatják a szervezet működését.
Póréhagyma
A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt tartalmaz. Megtalálható benne a hagymákra jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve érdemes fogyasztani.
Savanyú káposzta
A legkönnyebben és legolcsóbban rendelkezésünkre álló savanyúság. Gazdag vitaminokban, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne.
Csírák
Könnyen emészthető, azonnal hasznosulnak, sőt még segítik is az emésztést. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalmuk, és ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek.
Édesburgonya
Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag, emellett jócskán hasznosul belőle a C-vitamin is, és ugyancsak van benne B1-, B2-, B6- és E-vitamin. Értékes ásványi anyagai (kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink) miatt érdemes adni neki egy esélyt a konyhában, nemcsak tavasszal!