4 vitaminbomba egyenesen a piacról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 13.

Az alábbi négy élelmiszerre mindenképp csapjunk le a piacon, mert telis tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, amelyek támogatják a szervezet működését.

Póréhagyma

A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt tartalmaz. Megtalálható benne a hagymákra jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve érdemes fogyasztani.

 

Savanyú káposzta

A legkönnyebben és legolcsóbban rendelkezésünkre álló savanyúság. Gazdag vitaminokban, a C-vitaminon kívül B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne.

 

Csírák

Könnyen emészthető, azonnal hasznosulnak, sőt még segítik is az emésztést. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalmuk, és ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek.

 

Édesburgonya

Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag, emellett jócskán hasznosul belőle a C-vitamin is, és ugyancsak van benne B1-, B2-, B6- és E-vitamin. Értékes ásványi anyagai (kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink) miatt érdemes adni neki egy esélyt a konyhában, nemcsak tavasszal!

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Borítókép: Unsplash