A 4 leggyakoribb fogbaj

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 15.

Ki ne szeretne vakítóan fehér, egészséges fogakkal mosolyogni a családi fotókon? A különféle fogproblémák azonban ezt sokaknál nem teszik lehetővé, pedig ha időben felismerjük a jeleket, tehetünk a komolyabb gondok ellen.

Fogszuvasodás

A leggyakoribb szájhigiénés probléma a fogszuvasodás, ami az emberek több mint 90 százalékát érinti. A fogszuvasodás során a szájban lebomló ételmaradványok, különösen a cukrok, szénhidrátok táptalajt szolgáltatnak a szájban élő, savat képező mikroorganizmusok számára, melyek megtámadják és bontják a fogzománcot. Ha nem észleljük ezt időben, a baktériumok egyre beljebb haladva elérik és megtámadják a fogbelet, ereket és idegeket, károsítva azokat. Helyes táplálkozással (a cukorfogyasztás visszaszorításával) és megfelelő szájhigiénés módszerek segítségével azonban megelőzhető a fogszuvasodás. Rendszeres és alapos fogmosással, megfelelő minőségű fogkrém használatával, a fogközök tisztításával, illetve félévenkénti fogorvosi kontrollal nem kell a lyukas fogaktól tartanunk.

 

Fogínygyulladás

Legelső tünete a fogínyvérzés, ami eleinte fogmosás, később étkezés közben is jelentkezhet. A fogínyvérzés mellett a fogíny lehúzódását is tapasztalhatjuk, duzzadttá, vörössé, érzékennyé válik az íny, esetleg fáj is, a fogakon pedig sárgás-barnás lerakódás látható. Ha nem figyelünk a tünetekre, és nem kezeljük a fogíny gyulladását, az akár az állcsontokra is átterjedhet, és fogmozgáshoz, fogvesztéshez is vezethet. Hogy ezt elkerülhessük, a fogmosáson túl a fogközök és a nyelv tisztítására is érdemes gondot fordítani, illetve rendszeresen ellenőriztetni fogorvossal fogaink és ínyünk állapotát.

 

Fogkő

A nem megfelelő szájhigiénia alkalmazása esetén a szájüregben élő baktériumok elszaporodnak, és lepedéket hoznak létre a fog felszínén. Ha a fogmosás felületes vagy rendszeresen el is marad, a lepedékben mészkő rakódik le, és egy kemény réteg keletkezik a fogakon – ez a fogkő, ami az íny alatt és az íny felett is kialakulhat.

 

Fogérzékenység

A szabaddá váló fognyak miatt kialakuló túlérzékenység igen gyakori fogászati probléma. A szabaddá vált dentinfelszín a külső ingerekre fájdalommal reagál, a fogideg felé a dentincsatornák közvetítik ezt a fájdalmat, amit tapasztalhatunk étkezés, folyadékfogyasztás során. Ennek kialakulásakor a fogbél kicsi csatornákon keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel. Oka lehet a fogszuvasodás, amikor a zománckopás miatt a csatornák szabaddá válnak, de a fogíny visszahúzódása is állhat a fogérzékenység hátterében.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.