Egészséges csontok minden korban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 16.

A kalciumról mindannyian tudjuk, hogy elengedhetetlen a szervezet számára, főként a csontjaink egészsége miatt. De vajon tisztában vagyunk azzal is, hogy miből vihetjük be a szervezetünkbe, és mekkora mennyiségre van szükségünk?

A kalcium minden élő sejt építőköve, épp ezért nélkülözhetetlen a szervezet számára. A csontok és a fogak építőanyaga, segíti a fejlődésüket, de emellett a véralvadáshoz, a szívműködéshez, az idegrendszer és az izmok működéséhez is nagy szükség van rá. Segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását is, hatását a magnéziummal, a foszforral és a D-vitaminnal együtt fejti ki legjobban.

 

Mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni, naponta 800-1200 mg kalcium bevitele ajánlott, de annak, aki aktívan sportol, akár 1500-2000 mg is lehet a kalciumigénye. Épp ezért, ha aktív életet élünk, sportolunk, valamint szeretnénk megelőzni az idősebb korban, illetve nőknél a menopauza után jelentkező oszteoporózist, vagyis a csontritkulást, figyeljünk arra, hogy tudatosan támogassuk szervezetünket a kalciumbevitellel. Így biztosak lehetünk benne, hogy az izmaink, a szívünk és a keringésünk, valamint a csontjaink is egészségesek maradnak majd, és aktív mozgás közben is jól működnek. Jó tudni, hogy a csontritkulás elkerülésében segíthet a tudatos, kalciumban és ásványi anyagokban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás is.

 

Étkezzünk okosan!

Az egészséges táplálkozás részeként legkönnyebben a tejtermékekből, például a tejből, sajtból, túróból, joghurtból vihetjük be szervezetünkbe a kalciumot, de zabpehelyből, szezámmagból, olajos magokból, babból, lazacból, brokkoliból is hozzájuthatunk ehhez a fontos ásványi anyagból. Mivel a kalcium sok ételben megtalálható, úgy tűnhet, hogy nagyon egyszerűen hozzájutunk – ennek ellenére a felnőtt lakosság jóval kevesebbet visz be belőle a szervezetébe az ajánlott mennyiségnél. Egyébként a kalciumbevitel több mint fele származik tejből és tejtermékek fogyasztásából, főként tejből, sajtból, joghurtból és kefirből – a maradékot azonban nem árt máshonnan pótolni, hogy szervezetünk biztosan hozzájuthasson az egészséges működéshez szükséges mennyiséghez.

 

Figyeljünk a tünetekre!

A kalciumhiánynak vannak bizonyos jelei, amelyekkel jó, ha tisztában vagyunk és felismerjük őket. Ha a szervezetünk nem jut elengedő mennyiséghez ebből az ásványi anyagból, akkor azt többféle tünettel is jelzi. Ilyen például a haj gyengülése, fénytelenné, töredezetté válása, valamint a körmök gyengesége és fénytelensége is. Ezen kívül az ingadozó vérnyomás és a heves szívdobogás is utalhat arra, hogy valami nem stimmel a kalciumbevitelünkkel, de a kellemetlen izomgörcsök és végtagzsibbadás is intő jel lehet. Mivel a fogainknak is szükségük van a kalciumra, a gyakoribbá váló fogfájás és a szuvasodó fogak is arra figyelmeztetnek, hogy érdemes fokozottabban odafigyelni a kalcium pótlására.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.