Mit árul el az egészségünkről a testszagunk?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 21.

Szögezzük le: a testszag normális dolog. De az is normális, ha nem akarjuk érezni. Fontos azonban, hogy ne csak elfedjük, hanem meg is értsük, mit jelez a testünk a különféle illatokkal, és utánajárjunk, ha valami furcsát, szokatlant érzünk.

Édes vizelet

A gyümölcsös, kifejezetten kellemes illatú vizelet egyáltalán nem a jól ápoltság nőies jele – hanem arra figyelmeztet, hogy a szervezet cukrot ürít. Márpedig ez nagyon gyakran a cukorbetegség egyik első tünete. Ha emellett fokozott szomjúság, gyakori vizelési inger, rossz keringés, zsibbadó kezek és nehezen gyógyuló sebek is jelentkeznek, érdemes azonnal elmenni vércukorvizsgálatra.

 

Kellemetlen szájszag

Az oroszlánszagú reggeli lehelet teljesen normális, ám ha fogmosás után sem tűnik el a kellemetlen szag, akkor érdemes felkeresni a fogorvost, hogy segítsen kideríteni, mi ennek az oka. A leggyakrabban a fogak közé szorult ételmaradék vagy egy szuvas fog a tettes. De ha minden rendben a szájhigiénia területén, előfordulhat, hogy makacs orrmelléküreg-gyulladás van a háttérben.

Nem csak betegség, hanem az étrendünk is befolyásolja a leheletünk illatát. A fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény diéták, mint a paleo vagy az Atkins is jellegzetes szájszagot eredményeznek. Amikor ugyanis az ember radikálisan csökkenti az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, akkor belép egy ketózisnak nevezett állapotba, melynek során a zsír adja az energiát az agy működéséhez. A szagos keton ennek a folyamatnak a mellékterméke, ami azonnal megjelenik a leheletben. Több zöldség, gyümölcs, magféle fogyasztásával szerencsére a diéta megszegése nélkül is segíteni lehet ezen a kellemetlenségen.

 

Csípős izzadság

Bár a verejték 99 százaléka tiszta vízből áll, a maradék húgysav, ammóniák és tejsav tesz róla, hogy ne legyen jó szagú. Ez önmagában még nem baj – ám ha valaki azt veszi észre, hogy hirtelen erősebb a testszaga, először az étkezésén kezdjen változtatni: a leggyakrabban ugyanis magnézium- vagy cinkhiány áll a tünetek mögött. Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy pajzsmirigy-megbetegedés, vagy a máj és az epehólyag működési zavara okozza a megváltozott illatot, de önmagában a stressz is képes fokozott izzadást és ezzel együtt járó erőteljesebb szagot okozni. Az biztos, hogy ha a tünetek zavaróak kezdenek lenni, érdemes orvoshoz fordulni, mert neki jóval több lehetősége van a segítségre, mint amire egy erősebb hónaljstift képes.

 

Brutális szelek

Ahogy az izzadságnak, a szeleknek sem kell virágillatúnak lenniük, de ha hirtelen feltűnően erőteljesebbé válik az alul kieresztett levegő, akkor jó eséllyel emésztőrendszeri gondok vannak a háttérben. Leggyakrabban a tejérzékenység a bűnös. Akik nem tudják a tejcukrot lebontani a gyomrukban, azoknál a vastagbélben történik meg ez a folyamat, ami bizony erőteljes gázképződéssel jár. Nem feltétlenül veleszületett érzékenység ez – bármikor kialakulhat, az ezzel járó kellemetlen tünetekkel karöltve. De lehet hasnyármirigy-elégtelenség, fekély, reflux vagy akár gyulladásos bélbetegség is a háttérben. Ha hirtelen változást érzünk, vagy egyszerűen csak gyakrabban és illatosabbakat eregetünk, érdemes megemlíteni az orvosnak, mert bélrenyheség, májcirrózis vagy cukorbetegség is okozhat ilyen tüneteket.

 

Büdös láb

Gyógyszer is okozhatja

A leggyakoribb gyógyszermellék-hatás a fej- és a gyomorfájdalom – de néhány szer a testünk illatát is befolyásolja. Az antidepresszánsok például fokozzák az izzadtságmirigyek működését, aminek egyenes következménye lehet a fokozott testszag. A magas vérnyomás elleni szerek pedig gyakran okoznak szájszárazságot. Mivel a száraz szájban kevésbé érvényesül a nyálmirigyek folyamatos tisztító szerepe, ezzel együtt járhat a kellemetlen lehelet. A penicillin pedig a vizeleten keresztül is ürül a szervezetből, jellegzetes, erőteljes szagot okozva.

Valójában semmilyen természetes oka nincs annak, hogy a láb büdösebb legyen, mint más testrészeink – feltéve persze, ha rendszeresen mossuk, és jól szellőző cipőt hordunk. A legtöbbször azonban az utóbbival erős gondok vannak. Az olcsó, zárt gumicipőkben, a nejlonzokni alatt ugyanis tényleg oroszlánszag tud képződni. Ám ha ezeket mind rendbe tette az ember, és hirtelen mégis erőteljes ájer kezd terjengeni, amint lerúgja a lábbelijét, érdemes alaposan átnézni a lábujjait, nincs-e rajta gombásodásra utaló jel. A legtöbb embernek sajnos fogalma sincsen róla, hogy ez hogy néz ki, és azt gondolja, hogy gomba az, amikor fehér vagy sárgás lepedék van a lábán, ami viszket és fáj. Pedig a gomba ennél jóval változatosabban jelentkezhet: az ártalmatlannak tűnő folyamatos hámlás, az ekcémaszerű bőrkeményedések vagy a megvastagodott köröm is mind-mind a gombás fertőzés jelei. Érdemes már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulni, mert akkor még viszonylag gyorsan eltüntethető a betegség. Az elhanyagolt lábgomba kezeléséhez azonban sajnos hosszú hónapok kellenek.

 

Orrfacsaró pisiszag

A friss vizeletnek szinte semmilyen szaga nincsen – csak amikor kicsit állott, akkor kapja meg a jellegzetes aromáját. Ám ha már vizelés közben érzi az ember az erőteljes szagot, akkor érdemes végiggondolni, mit evett az előző napon – a spárga vagy a B-vitamin például gyakran okoz ilyen tüneteket. Ha azonban kicsit gyakoribb és fájdalmasabb a vizelés, esetleg „felhős” a produktum, akkor szinte biztos, hogy húgyúti fertőzés áll a háttérben, amit érdemes minél hamarabb orvossal kezeltetni.

 

Avas halszag

A hüvelynek van egy természetes illata, ám ez soha nem olyan erős, hogy egy normál társalgás és az ezzel járó távolságtartás során érezhető legyen. Ha mégis – az mindig rosszat jelent. A leggyakoribb ok a túl sokáig hüvelyben tartott tampon, amiben akár pár óra alatt is képesek elszaporodni a baktériumok. De nem a szag a legrosszabb, ami történhet az emberrel, ha elfeledkezik a rendszeres cseréről – a toxikus sokk szindróma következtében a szervezetben amúgy is jelen lévő Staphilococcus baktériumok elszaporodnak, és vérmérgezést okoznak. Bejutva a méhbe súlyos károsodáshoz vezethet, amely a termékenységet is érinti – de akár halálos is lehet. Ezért kell a tampont páróránként akkor is cserélni, ha már csak szivárgó, gyenge a vérzés. Nyolc óránál tovább semmiképpen ne maradjon a tampon a testben!