Beleink jóbarátai: a probiotikumok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 23.

A vastagbélben elő jótékony baktériumok, azaz a probiotikumok felelősek a normál bélflóra fenntartásáért: gátolják a kártékony baktériumok elszaporodását, vitaminokat termelnek, és segítik az emésztést. Éppen ezért érdemes gondoskodnunk jólétükről.

Ha szeretnénk jót tenni magunkkal, érdemes rendszeresen probiotikumokban gazdag élelmiszereket fogyasztanunk, mert így segíthetjük szervezetünk hatékonyabb, egészségesebb működését. Hiszen a probiotikumok erősítik az immunrendszert, javítják a tápanyagok felszívódását, az emésztést, megakadályozzák a székrekedést, fokozzák a máj és a vesék méregtelenítési folyamatait, és a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.

 

Pótoljuk, de hogyan?

És hogy miben van probiotikum? A speciális probiotikus készítmények mellett bizonyos élelmiszerek is tartalmazzák ezeket a „jó” baktériumokat, így érdemes őket beillesztenünk az étrendünkbe, hogy kifejthessék jótékony hatásaikat a bélrendszerünkben. A legismertebb probiotikus élelmiszer a joghurt, illetve a kaukázusi kefir, amelyek úgynevezett élőflórákat tartalmaznak, de hasonlóan jótékony hatással bír a savanyú káposzta, az író, a kovásszal készült kenyér, a savanyú uborka, melyek az erjedési folyamat során „termelik” a hasznos bélbaktériumokat, de ide sorolható még a népszerű miso leves is. Ha ezekből rendszeresen fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy bélflóránk egészségét hosszú távon megőrizhetjük.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.