Ijesztő diagnózis: terhességi cukorbetegség

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 31.

A gesztációs diabétesszel szembesülni minden kismama számára ijesztő, a betegség azonban az esetek többségében jól kezelhető diétával. Félvállról venni viszont nem szabad – a baba és a mama egészsége múlik rajta!

A várandósság egyik leggyakoribb szövődménye a terhességi cukorbetegség. Ilyenkor a magas vércukorszinttel járó szénhidrátanyagcsere-zavar a terhesség során jelentkezik először, vagy annak kapcsán ismerik fel. Hazánkban a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát 6–8 százalékra becsülik, de a klinikai tapasztalat szerint a valós előfordulás ennél lényegesen gyakoribb és évről-évre tovább nő. A betegség kialakulásának hátterében jórészt a kedvezőtlen életmódbeli változások, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúlyos nők számának emelkedése és a gyermekvállalás idejének későbbre tolódása áll.

 

Befolyásolja a szülés kimenetelét

Mikor alakul ki a gesztációs diabétesz?

A várandósság ideje alatt a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár a négyszeresére is emelkedhet. Ha az anyai szervezet ezt a fokozott inzulinigényt nem tudja kielégíteni, felborul a szénhidrát-anyagcsere, és a vércukorszint megemelkedik. A gesztációs diabétesz szűrése a szülészeti gondozás keretében zajlik. A vizsgálat során két vérvétel történik, az első éhgyomorra, a második a 75 gramm cukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után két órával. Ha az éhomi vércukorérték 6 mmol/l-nél nagyobb és/vagy a kétórás vércukorszint 7,8 mmol/l vagy afeletti, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn.

Bár a terhességi cukorbetegség legtöbbször nem okoz semmilyen panaszt, és a klasszikus diabétesz tünetei ritkán jelentkeznek, olyan enyhe rendellenességek, mint a fáradékonyság, a rossz közérzet, a bőrviszketés, a visszatérő húgyúti fertőzések utalhatnak a betegség kialakulására. – A gesztációs diabéteszes esetek döntő többségét csak szűrővizsgálattal lehet felismerni, ezt hazánkban a várandósság 24–28. hetében kötelezően elvégzik a szülészeti gondozás keretében. Ugyanakkor a terhességi cukorbetegség kialakulására fokozott kockázatot jelentő állapotokban, így elhízottaknál, 35 évnél idősebb kismamáknál, az előző terhesség kapcsán kialakult gesztációs diabétesz, a családban előforduló cukorbetegség, 4000 grammnál nagyobb súlyú gyermek születése vagy ismétlődő vetélések esetén már a 16–20. hét között indokolt a szűrővizsgálat elvégzése – mondja dr. Lukács Krisztina belgyógyász, diabetológus. A gesztációs diabétesszel szembesülni ijesztő a kismamák számára, ám fontos tudni, hogy a betegség megfelelő diétával – ha ez nem elegendő a normális vércukorszint fenntartásához, akkor inzulin adásával kiegészítve – nagyon jól kezelhető. – A kezeletlen terhességi cukorbetegségben kialakuló magas vércukorszint jelentősen befolyásolhatja a terhesség kimenetelét. Míg az anya szempontjából az anyagcsere-állapot romlása a leginkább fenyegető szövődmény, magzati vonatkozásban a fejlődési rendellenességek kialakulása, a túlzott növekedés és az ebből adódó születési sérülések, valamint a születés után fellépő alacsony vércukorszint okozta komplikációk jelentik a legfőbb veszélyt. Emellett ismertek késői veszélyeztető hatásai is: a születendő utódnál fokozott a túlsúly és szénhidrátanyagcsere-zavar kialakulásának a veszélye, míg a korábban terhességi cukorbetegég miatt kezelt nők 40–60 százalékánál alakul ki 5–15 éven belül 2-es típusú diabétesz – teszi hozzá dr. Lukács Krisztina. Ugyanakkor a vércukorszint normalizálásával valamennyi rizikó jelentősen csökkenthető. Az előírásokat betartó, orvosokkal és dietetikusokkal együttműködő kismamák ugyanolyan eséllyel szülnek egészséges újszülöttet, mint a problémában nem érintett társaik.

 

Szülés után is figyelni kell

Szülés után a vércukorszint általában visszaáll a normális értékre, és a diéta, valamint az inzulinadás is elhagyható. Ezzel azonban még nincsen vége a történetnek. Bár a szülés után az inzulinrezisztencia jelentősen csökken és ezzel együtt a cukorbetegség megszűnhet, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a várandósság alatt 1-es típusú diabétesz is kialakulhat, ami élethosszig tartó inzulinpótlást igényel. A késői szövődmények fokozott kockázata miatt azonban minden terhesség alatt felismert szénhidrátanyagcsere-zavart leghamarabb a szülés után 6 héttel, de legkésőbb a szoptatás befejezéséig újra kell értékelni – figyelmeztet dr. Lukács Krisztina.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.