A leggyakoribb időskori szemproblémák

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 9.

Természetes folyamat, hogy az idő múlásával látásunk némi segítségre szorul, ám vannak olyan betegségek, melyek komolyan veszélyeztetik szemünk világát – ezek többsége pedig nem, vagy csak részlegesen gyógyítható.

Szürke hályog

A 65–75 éves korosztály csaknem felét érinti a szemlencse maradandó elhomályosulásával járó betegség, de ritkán (veleszületett vagy külső behatás miatti) sérülések is okozhatják, és a cukorbetegség is hajlamosíthat rá. Noha a hályog kialakulása teljesen fájdalommentes, igencsak megkeserítheti a mindennapokat: a beteg először úgy érzi, mintha egy vízesésen vagy piszkos ablakon keresztül látná a világot, a színek „kifakulnak”, és műtét nélkül akár vakságot is okozhat. A panaszokat az idő múlásával rugalmatlanná váló szemlencse okozza, ami veszít átlátszóságából, ezért sem megelőzni, sem gyógyszerrel kezelni nem lehet – egyedül a műtét jelenthet segítséget, melynek során egy műlencsével állítják vissza a látásélességet.

 

Zöld hályog

Csak elnevezésében hasonlít a szürke hályogra, a jellemzően 40 éves kor fölött jelentkező tünetek kiváltó oka teljesen más: a szem belső folyadékáramlásának zavara. Az úgynevezett csarnokvíz elfolyása akadályozottá válik, a feltorlódott folyadék miatt pedig a szemben lévő nyomás megemelkedik és károsítja a látóideget, emiatt a látótér beszűkül. A zöld hályogos roham akár pár óra alatt is teljes vakságot okozhat, ezért ha azt érezzük, hogy szemeink hirtelen „kőkeménnyé válnak”, azonnal forduljunk szakemberhez! A folyamat sajnos visszafordíthatatlan, ezért is kiemelten fontos a rendszeres szűrés, mert időben megkezdett kezeléssel a látásromlás megállítható. A szemnyomás csökkentésére és a felesleges folyadék elvezetésére különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, de súlyosabb esetben és a rohamok megelőzéseképpen műtétet is alkalmazhatnak.

 

Szemszárazság

Szintén a negyedik X betöltése után fokozódik a szem nedvesítő rendszerének működési zavara, melynek következtében a könnyfilm mennyisége csökken és a szemgolyó felszínén mikroszkopikus sérülések keletkeznek. A viszketéssel, kipirosodással, gyulladással, esetenként látásromlással járó szemszárazság kiváltó okai igen sokrétűek – a kontaktlencse-viselés, a hosszas számítógépezés/olvasás/vezetés, de a füstös vagy nagyon száraz levegőjű helyiségek is irritálhatják szemünket. Amennyiben a panaszok a külső tényezők megszüntetésével nem enyhülnek, valamilyen belső kiváltóra is gyanakodhatunk, ez lehet egyes gyógyszerek kellemetlen mellékhatása vagy valamilyen anatómiai elváltozás (pl.: könnycsatorna-zavarok, -elzáródás, szemhéjproblémák). Tartós megoldást a műkönnyek, műkönny-oldatok, síkosító kenőcsök és újranedvesítő cseppek, permetek jelenthetnek, melyek stabilizálják a könnyfilm réteget és segítenek megelőzni a könny párolgását.

 

Időskori makuladegeneráció

Az időskori látásromlás egyik vezető oka a sárgafolt (más néven makula) elfajulása, mikor is az éleslátás helyén az ideghártya sejtjei pusztulni kezdenek. Kétféle típusa létezik: a száraz formánál a beteg látása (főként a központi látás és az olvasóképesség) lassan, folyamatosan romlik, míg a nedves típus esetében a kóros növekedésű erek áttörik a retinát és a vérzés miatt a terület elhegesedik, ami a központi látás elvesztéséhez vezet. A pontos kiváltó okok nem ismertek, de többféle terápiát is kipróbálhatunk, egyénfüggő, hogy az injekciós, lézeres vagy műtéti kezelés javít többet állapotunkon. A látásjavító eszközökkel szintén jó eredményeket érhetünk el: számos nagyító közül válogathatnak a betegek.

 

Borítókép: Thinkstock