Előzzük meg a kiszáradást!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 21.

Testünk 60 százaléka víz. Hogy ezt az állapotot fenntartsuk, elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségűt juttassunk be belőle szervezetünkbe. Mire szomjúságot érzünk, gyakran már veszélyes mennyiségű a vízveszteség!

Naponta átlagosan 2,4 liter vizet választunk ki izzadság, vizelet és széklet formájában, 1400 liter folyadék áramlik át agyunkon, és 2000 liter úgynevezett elsődleges vizelet mossa át vesénket – és ezek koncentrációját, de részben összetételét is a bevitt folyadék mennyisége és minősége szabja meg! Hogy vízháztartásunk ne boruljon fel, az eltávozott vizet rendszeresen pótolni kell.

 

Miért fontos?

A megfelelő vízfogyasztás segítségével biztosíthatjuk testünkben a normális vérkeringést, vérnyomást, a test belső hőmérsékletét, sav-bázis egyensúlyát. A víz segíti a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását, átmossa a vesét, segíti az agyműködést, hidratáltan tartja a sejteket és a szerveket. A nem megfelelő folyadékbevitel fejfájást, szédülést, bőr- és szájszárazságot okozhat, csökken a koncentrálóképesség, nyugtalanság, zavartság, izomgörcsök lépnek fel.

Kutatások kimutatták, hogy ha testtömegünkből mindössze 5 százaléknyi folyadékot vesztünk, akkor a munkaképességünk akár 30 százalékkal is csökkenhet! 10 százaléknyi veszteség zavarodott állapothoz vezet, sérülhetnek az agyi erek, bevérzések, bénulások és izomgörcsök keletkezhetnek, 20 százalékos folyadékveszteség esetén leállhatnak a vesék és a keringés, amely halálhoz vezet. Saját érdekünkben ezért fontos odafigyelni a folyadékpótlásra.

 

Mikor igyunk?

A kiszáradás elkerülése érdekében figyeljünk a tudatos vízfogyasztásra, és arra, hogy sose érezzük magunkat szomjasnak. Igyekezzünk rendszeres időközönként inni, hogy folyamatosan elegendő vízhez jusson szervezetünk. Naponta legalább 1,5-2,5 litert érdemes elfogyasztanunk, de nyári melegben ez a mennyiség akár 4 literig is növelhető egyéni igényeinknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően. Ügyeljünk a környezetünkben élő idősekre és gyerekekre is, mert ők hajlamosak megfeledkezni az ivásról, pedig esetükben fokozottan fontos a folyadékfogyasztás. Tudatossággal, odafigyeléssel könnyen rászokhatunk a rendszeres ásványvízivásra, és ezzel sokat tehetünk egészségünkért.

 

Mennyi az annyi?

  • A felnőtt embernek testsúlykilogrammonként 40 ml vizet javasolt elfogyasztania naponta. Tehát egy 65 kg-os nő napi folyadékszükséglete 2,6 liter, míg egy 85 kg-os férfié 3,4 liter. 14 év alatti gyerekeknél a testsúlykilogrammonkénti mennyiség 60‑85 ml között mozog.

 

Borítókép: Pexels