Az ízületi porckopás megelőzésének 4 alappillére

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 26.

Nem szabad megvárni, míg a fájdalom megbénítja az életünket! Az ízületi porckopás tudatos táplálkozással és életvezetéssel eredményesen megelőzhető.

A porckopás az ízületi porc szövetének leépülésével járó lassú folyamat, melynek következtében az ízületi porc annyira sérül, vagy úgy elvékonyodik, hogy már nem tudja biztosítani az ízületek súrlódásmentes mozgását. Mozdulataink egyre fájdalmasabbá és nehézkesebbé válnak, sokszor nyúlunk a fájdalomcsillapítóért, ízületeink megduzzadnak, és az időjárás-változást is napokkal előbb megérezzük. Amellett, hogy örökletes tényezők is állhatnak a jelenség mögött, jócskán tehetünk az ellen, hogy az artrózis kialakuljon.

 

#1 Ideális testsúly

Az ízületek egyik legnagyobb ellensége a túlsúly, azaz kímélésük érdekében először is arra kell törekedni, hogy megszabaduljunk a pluszkilóktól. Fokozatos és lassú fogyókúra ajánlott, amiben a rendszeres mozgásnak is kiemelkedő szerep jut.

 

#2 Megfelelő táplálkozás

Vannak kifejezetten olyan ételek, melyek az ízületek olajozottságáért felelnek, fogyasztásukkal pedig nemcsak szervezetünk egyensúlyáért tehetünk, de a megfelelő porc- és csontképződést is elősegíthetjük. Fogyasszunk tehát sok tejterméket, friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, kerüljük viszont az állati eredetű zsiradékot! A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak bevitelére érdemes jobban koncentrálnunk. Különböző tengeri halakat, például heringet, makrélát vagy lazacot akár heti háromszor is ehetünk, de ugyancsak gazdag jótékony zsírsavakban az olíva-, a szója-, a dió- és a lenolaj is. Az antioxidánsok közül a C- és E-vitamin, a béta-karotin, a szelén, a cink és a réz szedése elengedhetetlen.

 

#3 Ízülettáplálás

Nemcsak akkor kell az étrend-kiegészítőkért és speciális kapszulákért nyúlni, ha már minden mozdulat fáj. Az ízületekre ajánlott táplálékkiegészítőket ugyanis megelőzésként is érdemes elkezdeni szedni. Kifejezetten ízületbarátnak számítanak azok a hatóanyagok, amelyek igazoltan segítik a porcok regenerálódását, szedésükkel megőrizhető és javítható az ízületek mozgathatósága, rugalmassága. Ilyen hatóanyag például a glükozamin, a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melyet tengeri állatok kitinpáncéljából állítanak elő, és amely segíti az ízületi szövetek működését, a porcszövetek újraképződését. Mivel a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása.

Érdemes megjegyezni még a kondroitin-szulfátot és az MSM-et is, melyek a glukózamin mellett fontos szerephez jutnak a porcképződés folyamata során. Szedésükkel az ízületek mozgathatóságát őrizhetjük meg. Az adagolásról és az alkalmazásról jó, ha megkérdezzük háziorvosunkat, gyógyszerészünket!

 

#4 Kímélő, de rendszeres mozgás

Az olyan jellegű mozgások, mint a lépcsőzés, a gyakori guggolás és a kockázatos, illetve a túl intenzív mozgásformák (tenisz, futás) ugyanúgy fokozzák a porckopást, mint a mozgásszegény életmód. Ha mozgunk, mindenképpen kíméljük hát az ízületeket, így jó választás lehet az úszás, a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való rendszeres edzés. Egyet érdemes tudni: leggyakrabban az úgynevezett teherviselő ízületek – térd, csípő, gerinc – érintettek, így ezeket kell kímélnünk, bármilyen mozgásformát is választunk.

 

Borítókép: Pexels