Orvosi tippek: így nyaraljunk idén is szabadon

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 17.

Most, hogy berobbant az igazi nyár, és a szállodák is újra megnyitottak, egyre többen terveznek nyaralást. Annak érdekében, hogy szabadon nyaralhassunk, érdemes betartani néhány szabályt – íme, az orvos tippjei!

Foglalás előtt tájékozódjunk!

Ha létezik recept a tökéletes nyaraláshoz, annak legfontosabb hozzávalója a jó szervezés. Dr. Dunca Mircea Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona orvosa szerint, ha már ekkor minden apró részletre odafigyelünk, a járványveszély idején is szabadon élvezhetjük a nyaralást.

Mindenekelőtt körültekintően válasszunk szállást: keressük azokat a szálláshelyeket, ahol garantáltak a tágas terek, így a vendégek akár az étteremben, akár a medence körül is megfelelő távolságra lehetnek egymástól. Fontos szempont továbbá, hogy a szobákat és a közösségi tereket naponta többször takarítsák, és ahol lehet, kézfertőtlenítőt helyezzenek el. Vannak például olyan helyek, ahol ózongenerátorral gondoskodnak a folyamatos tiszta, kórokozóktól mentes levegőről. Számos hotelben ezen felül orvosi háttér is biztosítja a felhőtlen pihenést, és adott az online bejelentkezés, így érkezéskor a recepciós pult előtt sem kell sorban állni.

 

Tervezzünk minél több szabadtéri programot!

Örök igazság, hogy minél több az élmény, annál emlékezetesebb a vakáció. A szakértő szerint a testi-lelki felfrissülés szempontjából az a szerencsés, ha a pihenést és az aktív időtöltést harmonikusan ötvözzük. Mindenképp használjuk ki a napfényt, a jó időt, a tiszta levegőt. Az egészségünk megőrzése és immunrendszerünk erősítése érdekében ugyanis elengedhetetlen, hogy minél többet legyünk szabad levegőn. Ezért amikor nyaralásunkat megtervezzük, érdemes olyan szállást választani, ahol van nagy kert vagy park, ahol kint is lehet akár sportolni, vagy ahol például animátorok vezetésével szabadtéri programokon vehetünk részt.

Ha még több szabadtéri élményre vágyunk, fedezzük fel szállásunk tágabb környezetét: sétáljunk nagyokat a környéken, ismerjük meg a települést, túrázzunk a közeli kirándulóhelyeken, béreljünk kerékpárt, és tekerjünk el a környék nevezetességeihez. A lényeg, hogy legyünk minél többet friss levegőn.

 

Legyen rutin a higiénia!

Fotó: Pexels

Mielőtt megszokásból kezdenénk el csomagolni, alaposan gondoljuk végig, mi mindenre lehet szükségünk az üdüléssel töltött néhány nap alatt. A legtöbb szálláshely gondoskodik piperecsomagról a fürdőszobában, és a zuhanyzókat is ellátják folyékony szappannal. Ennek ellenére praktikus saját higiéniai csomagot összeállítani, hisz, ha például kirándulni megyünk, bármikor jól jöhet egy nedves kéztörlő. A szakértő szerint érdemes a csomagba kézfertőtlenítőt, frissítő kendőt, kéztörlőt tenni. Ugyanebben a szettben ott lehet a napozókrém és a napozás utáni hidratáló is. A rendszeres kézmosás száríthatja a bőrt, ezért a testápolóról, kézkrémről se feledkezzünk meg. A higiéniát próbáljuk meg úgy beépíteni a mindennapokba, hogy az rutinszerűvé váljon.

 

A szabályok értünk vannak

Fontos, hogy megértsük, a szabályok értünk vannak, amelyek segítenek eligazodni, betartásukkal pedig saját dolgunkat könnyítjük meg a nyaralás alatt. Ebben az esetben is igaz, hogy nyaraláskor ne a korábbi tapasztalatokra, a megszokásra hagyatkozzunk. Nézzünk utána az általános egészségügyi előírásoknak, kérdezzük meg a szálláshelyet, ott milyen szabályok vannak érvényben, tájékozódjunk arról, hogy mit tehetünk vagy mit nem tehetünk például egy strandon. Ha a vakáció alatt városnézést is tervezünk, egy maszk mindenképp legyen nálunk, mert egyrészt a közösségi közlekedésben, vagy templomokban és múzeumokban kérhetik annak viselését, másrészt hatásosan véd bennünket és környezetünket.

 

Forrás: Naturmed Hotel Carbona

Borítókép: Unsplash