Fiatalító zöldség: articsóka

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 24.

Többeknek a szépen megkomponált virágcsokrok közepéről lehet ismerős az articsóka, holott a konyhában is érdemes helyet szorítanunk neki: egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt az olaszok és spanyolok már régóta rendszeresen fogyasztják.

A fészkesvirágzatú növényt az ókori rómaiak cardus néven ismerték, és az étkezésen kívül gyógynövényként is használták. Nálunk sokan még mindig dísznövényként tekintenek rá, éppen ezért a virágkötészetekben is közkedvelt növény – jótékony hatásait csak az utóbbi időben kezdjük újra felfedezni.

 

Mi található benne?

Rendkívül gazdag káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, emellett remek nátrium-forrás. C-vitamin-tartalma kilencszer nagyobb, mint a narancsé. 100 gramm articsóka mindóssze 55 kalóriát tartalmaz, ráadásul tele van rostokkal, ami miatt a diétázóknak különösen ajánlott fogyasztása.

 

Mire jó?

Kimagasló antioxidáns-tartalma miatt igazi „fiatalító” zöldség: megköti a szervezetben található szabadgyököket, így lassítja a szervezet öregedési folyamatait. Hozzájárul az egészséges vérképhez és az erős csontokhoz. Kiváló ellenszere az emésztési problémáknak, gyomorbetegségek és puffadás esetén is számíthatunk gyógyító hatására. Növeli a jó (HDL) koleszterinek és csökkenti a rossz (LDL) koleszterinek szintjét a szervezetben, jótékonyan hat az epetermelésre, valamint serkenti a máj regenerálódását. Ajánlják továbbá a magas vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, illetve cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is.

 

Hogyan fogyasszuk?

A növény ki nem nyílt virágzatkezdeményét használják étkezési célokra. Felhasználása előtt távolítsuk el róla az idősebb, megkeményedett sziromvégeket – csak a húsos csészeleveleket és a fiatalabb növények sziromleveleit fogyasszuk. Virágzata kellemes, fűszeres ízű, sütve, főzve, párolva, grillezve, darált hússal megtöltve is tálalhatjuk. Elsősorban a mediterrán vidékek konyhájának népszerű alapanyaga, az olaszok salátákba, pizzára is szívesen szórják az articsókarügyek közepéből kivájt leveleket. Vásárlás után igyekezzünk minél hamarabb felhasználni, hűtőszekrényben ugyanis legfeljebb egy hétig eltartható.

 

Borítókép: Pexels