Óvjuk meg a kicsiket a kánikulától!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 1.

A nyári forróság egy gyereknek nem lehet akadály – főleg a strandon nem. Így hát a szülők feladata, hogy megóvják őt a kánikula káros hatásaitól, akár a vízparton, akár a városban.

Fontos, hogy kánikula idején szellős, vékony, lehetőleg nem műszálas anyagból készült ruhát viseljünk. Ha a strandon vagyunk, ilyenkor érdemes az árnyékba húzódni.

A gyerekeket persze nem könnyű kikönyörögni a medencéből, de egy kis falatozás jó apropó lehet a fürdés megszakítására. Vigyünk magunkkal társasjátékot, könyvet vagy képregényt, amivel a hűvösben is le tudjuk kötni őket.

 

A nap ereje

A gyermekek érzékeny bőrét mindenképpen védeni kell a káros UV-A- és UV-B-sugárzás ellen, főleg a hatévesnél fiatalabbakra kell odafigyelni, mert náluk még nem alakult ki a bőr természetes védekező rendszere. Érdemes magas faktorszámú fényvédő krémet választanunk, hiszen ezzel nem a barnulást, pusztán a leégést kerüljük el.

Ha strandon használjuk, fontos, hogy a készítmény vízálló legyen, és gyorsan felszívódjon, hiszen a gyerekeknek ritkán van türelmük hosszú perceket várni fürdés előtt. Az ideális készítmény emellett illat- és színezőanyag-mentes és nem tartalmaz tartósítószert sem.

 

Hűsítő tippek

A vízparton csalóka lehet az időjárás, különösen, ha természetes víz partján vagyunk. A hűs habokban vagy a szélfútta tengerparton kevésbé érezzük a hőséget, miközben a nap kétszeres erővel tűz ránk, mivel a víz felszínéről visszaverődik az UV-sugárzás.

  • Ha a gyerekeket nem tudjuk meggyőzni arról, hogy tizenegy és három között mellőzzék a lubickolást, bátran adjunk rájuk a fürdéshez is könnyű, világos színű ruházatot. Egy nem túl bő fehér pamutpóló tökéletesen alkalmas arra, hogy akár a medencében is megóvja az érzékeny vállakat a leégéstől, de kaphatóak speciális, UV-szűrős úszódresszek is gyerekeknek.

 

  • A vízparton és hőség esetén akár a vízben is indokolt, hogy kendővel, napellenzős sapkával óvjuk csemetéinket a hőgutától. Mindig olyan fejfedőt válasszunk, amely az arcát és a tarkóját is védi a közvetlen napsugárzástól.

 

  • Ne feledkezzünk meg a napszemüvegről sem. Fontos, hogy jó minőségű, valóban UV-szűrővel rendelkező modellt vegyünk, különben komoly szemkárosodást okozhatunk a gyerekeknek. (Persze a jó minőségű nem feltétlenül jelent drágát!) A szemüveg kiválasztásakor tehát az elsődleges szempont ne a rajta szereplő mesehős legyen, és ügyeljük rá, hogy a szemüveg oldalról is védje a szemet az erős sugárzástól.