3+1 egészségvédő gyümölcs

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 3.

Nemcsak finomak, de az egészségünkre is jó hatással vannak!

Ribizli – rák és bőrgyulladás ellen

Kicsit savanyú, kicsit sok benne a mag, de vétek lenne nem fogyasztani! C-vitamin-tartalma annyira magas (100 grammonként közel 50 mg), hogy korábban a skorbutot gyógyították vele. A vérnyomást és koleszterinszintet csökkentő káliumból még ennél is nagyobb mennyiség (100 grammonként kb. 300 mg) van benne, flavonoidjainak és béta-karotinjainak köszönhetően pedig a rák megelőzésében is komoly szerepe van. A ribizli külsőleg is csodaszernek számít. Mivel a zsírjai hasonlóak a bőrünkben lévő zsírokhoz, a bőr nagyon könnyen beszívja jótékony olaját, amely különösen bőrgyulladásokra, száraz és érzékeny bőrre gyógyír.

 

Sárgabarack – a fiatalság forrása

Egy világhírű brit sebész, dr. Robert McCarrison szerint a Himalájában élő hunza népcsoportnál azért ismeretlen a rákbetegség, és azért élnek akár 100 évig is, mert hatalmas sárgabarack ligeteik vannak, és nagy mennyiségben fogyasztják a gyümölcsöt. Annyi biztos, hogy nagyon magas az A-és C-vitamin-, valamint a béta-karotin-tartalma. Az A-vitamin több szempontból is nagyon hasznos a szervezetünk számára: védi az ereinket, kedvezően hat a zsíranyagcserére, serkenti a máj méregtelenítő működését, erős rákellenes hatású, és az időskori látásromlást is késlelteti. Magjának olaja kiválóan regenerálja a bőrt, ezért sok kozmetikai készítményben is felbukkan.

 

Málna – női bajokra, szívproblémákra

Érdemes kihasználnunk azt a pár hetet, amikor a málna terem, hiszen ennek az aprócska gyümölcsnek kivételes gyógyhatása van. Normalizálja a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, szabályozza a szívműködést, serkenti a vérkeringést, megszünteti a menstruációs zavarokat, segíti az emésztést, savlekötő hatású, és gyógyítja a gyulladt fogínyt. Érdemes leszedni és megszárítani a leveleit, mert a belőle készült tea ugyancsak kincset ér, különösen a kismamáknak. A várandósság elején enyhíti a reggeli rosszulléteket, a szülés előtti hetekben pedig ellazítja a kismedence tájékának izomzatát.

 

Áfonya – a jó látásért, az alacsony koleszterinszintért

A második világháborúban angol pilóták fedezték fel, hogy éjszakai látásuk javult, miután áfonyát ettek. Azóta tudományosan is bebizonyították, hogy az áfonya jó hatással van a szemünk egészségére. Ma már számos szembetegség – például farkasvakság és erős fény okozta látászavarok – kezelésére is használják. Az úgynevezett rossz koleszterinszintet ugyanolyan hatással csökkenti, mint a vényköteles gyógyszerek – mondta ki egy 2006-os amerikai kutatás, amelyben azt is megállapították, hogy az áfonya a daganatos, a szív-és érrendszeri betegségek és a diabétesz megelőzésében is hatékony. Egy másik kutatás szerint a memória frissességének megőrzésében is segítenek a sötét bogyók.

 

Borítókép: Unsplash