Tippek a nyári allergiaszezonra
Szerző:
2020. augusztus 12.
A nyár nem csak a vakáció ideje, hanem a pollenszezon csúcsa is. Hogy a szénanáthások kikapcsolódását se lehetetlenítse el a tüsszögés és az orrfújás, érdemes körültekintően szervezni a programokat.
Mire figyeljünk a szabadban?
- Mivel a pollenkoncentráció reggel 6 és 12 óra között a legmagasabb, igyekezzünk a nap másik felében kertészkedni, sportolni.
- Fontos a védőkesztyű használata a kertben, mivel a pollenek bőrrel való érintkezése is allergiás reakciókat okozhat az arra érzékenyeknél, fűnyíráskor pedig viseljünk maszkot, védőszemüveget!
- Lehetőleg ne alkalmazzunk mulcsot talajtakarónak (jó táptalaj a penészgombáknak), és gyomláljunk rendszeresen!
- Érdemes alacsony pollenkibocsátású növényeket választani kertünk díszéül (százszorszép, dália, rózsa, nárcisz, írisz, liliom, begónia). Velük szemben rossz döntés kőris, nyírfa, nyárfa, mogyoró, ciprusfélék vagy fűzfa közelében pihenni, kertészkedni. Ha mégis ezen növények mellett döntünk, ültessük őket a háztól, de leginkább a hálószoba ablakától távol.
- A kinti programok, munkálatok és sportolás után öltözékünket ne vigyük a lakásba, gondosan zuhanyozzunk le, illetve mossunk hajat!
Ha utazunk…
- Autós útjainkon használjuk a légkondicionáló berendezést belső keringtetéssel, amit indulás előtt 10 perccel indítsunk el nyitott ablak mellett, hogy meg tudjunk szabadulni a rendszerben rekedt pollenektől.
- Útra kelni a kora reggeli vagy a késő esti órákban érdemes, mivel a légszennyezettségi adatok ilyenkor a legkedvezőbbek.
- Gondosan válasszuk ki szállásunkat: jó döntés lehet olyan nemdohányzó szobát kivennünk, ahol van légkondicionáló, beépített pollenszűrővel.
- A legjobb, ha magunk visszük az allergénmentes ágyneműt, bár kétségtelen, hogy bizonyos szálláshelyeken már ügyelnek erre – néhol akár speciális antiallergén szobát is bérelhetünk.
- Ügyeljünk arra, hogy mit eszünk a nyaralás alatt, kerüljük a magas hisztamintartalmú ételeket! (A hisztamint szervezetünk is termeli, az allergiás tünetekért felelős.) A halak, a tenger gyümölcsei, az alkohol és az érett sajtok mellett érdemes kerülni a következőket is: citrusfélék, mogyoró, csokoládé, érlelt húsféleségek, bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, spenót, savanyú káposzta, szója.