Ezért veszélyes a magas vérnyomás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 14.

A magas vérnyomás igen alattomos betegség, hiszen panaszt gyakorlatilag nem okoz, mégis pusztító munkát végez.

A vérnyomás a keringési rendszerben a vér erek falára kifejtett nyomása, normál értékének pedig ideális esetben mindig 140 alatt kell lennie, míg perértékének 85 alatt. Ami efölött van, az kóros – szögezi le dr. Erdélyi Judit kardiológus szakorvos.

Hogyan mérjük?

Korántsem mindegy, mikor, mivel és hogy mérünk vérnyomást. A helyes ugyanis az, ha ülve, a kart az asztalra feltámasztva mérjük az értéket, lehetőleg felkaron mérő műszerrel, az ugyanis sokkal megbízhatóbb, mint a csuklómérő.

Tudni kell azt is, hogy egy kezeletlen magas vérnyomás esetében gyakorlatilag minden napszakban kórosak az értékek, míg a majdnem jól beállított vérnyomásnál csak reggel, ébredéskor és stresszhelyzetekben emelkedik meg az érték.

A magas vérnyomással az egyik legnagyobb probléma, hogy panaszt gyakorlatilag nem okoz, megjelenését pedig egyszerűen nem érezzük. Még akkor sem, ha azt hisszük, hogy érezzük. A magas vérnyomás meglétét ugyanis csakis a vérnyomásmérő mutatja.

Ezért nagyon fontos az, hogy ma már ne csak negyven-ötven éves kor felett kezdjük időnként mérni ezt az értékét, hanem – mivel stresszes helyzetben lévő fiataloknál már a harmincas években elkezdődhet a betegség – ennél jóval korábban szokjunk rá arra, hogy legalább negyedévente szűrésként mérjük a vérnyomásunkat. Ez azért fontos, mert a magas vérnyomás ritkán ugyan okozhat panaszokat, ám az emberek nagy részénél még minimális kellemetlenségekről sincs szó. Pedig ez a betegség már ilyenkor is pusztít. Elég csak abba belegondolni, hogy a magas vérnyomás az alapja gyakorlatilag az összes idősebb kori szív- és érrendszeri betegségnek, a koszorúsér-betegségtől a szívinfarktusig, az agyérkatasztrófától a szívelégtelenségig. Ezek ugyanis mind a magas vérnyomás szövődményei.

 

Beállítani tudni kell

A magas vérnyomás gyógyszerrel ma már nagyon jól kezelhető, a jól beállított esetekben pedig az értékek külső hatásokra sem kezdenek „ugrálni”. Nem ez a helyzet a beállítatlan vagy nem jól beállított magas vérnyomással, amely a stressztől, egy-egy nagyobb megterheléstől vagy időjárási frontoktól komolyan megemelkedhet. Ezért fontos az, hogy a vérnyomást jól állítsák be – ami viszont nem azt jelenti, hogy egyszer beállítják, aztán tíz évig rá sem néznek. – Fontos, hogy az értékeket évszakváltásonként ellenőrizzük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az őszből télbe vagy a nyárból őszbe, télből tavaszba való átmenetnél 1-1 hétig naplózzuk a vérnyomásunkat, és ha kóros változást észlelünk, kezelőorvosunk igazítson a kezelésen. Akkor is szükség van erre, ha a vérnyomásunk bármikor ingadozni kezd vagy éppen leesik. Ez utóbbi tipikus jele annak, hogy a kezelés már nem megfelelő. Ugyancsak ez a helyzet akkor, ha az idős emberek vérnyomása tartósan túl alacsony. Ez utóbbi pedig már csak azért is gond, mert a vérnyomás „túlkezelése” agylágyuláshoz vezethet – hívja fel a figyelmet a szakértő.