Íme, a helyes testtartás ülés közben

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 18.

Ha órákon át ülünk egy helyben, sokszor szünet nélkül, ráadásul rossz pózban, akkor a nap végére fáradtságot, görcsöket, fájdalmat érzünk majd, amik idővel nem is enyhülnek. Ezt megelőzendő, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a munkaállomásunk megfelelő beállítására.

A változatosság segít!

Először is ne csodálkozzunk azon, hogy egy ilyen egyszerű dologról, mint a „hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?” beszélni kell.

Boncz Péter, a Praktiker szakértője szerint érdemes megelőzni a helytelen ülés okozta kellemetlenségeket. Azért nehéz megtalálni a tökéletes pózt, mert az emberi test alapvetően nem ülésre van kitalálva, hanem folyamatos mozgásra, járásra, guggolásra, emelésre stb. Emiatt hosszú időre semmilyen pózba nem szerencsés beleragadni. A változatosság, az ülés többszörös megszakítása sétával vagy nyújtógyakorlatokkal, kulcsfontosságú. Külön jó, ha emelhető asztalunk van, mert akkor naponta többször is végezhetjük állva a munkánkat. Ugyanakkor, ha a következőkre odafigyelünk, tovább lesz kényelmes az íróasztal mögött töltött idő.

 

Hogyan üljünk a számítógép előtt?

Az ülőfelületen mindig csússzunk hátra, hogy a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodjon, a medence ne billenjen se előre, se hátra. Az asztal magassága akkor ideális, ha a billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudjuk kezelni, a csuklót alátámasztva. A hátunkat tartsuk egyenesen, a vállakat és a nyakat pedig laza helyzetben, hogy ne feszüljenek be. A fejünkkel ne húzódjunk közel a monitorhoz, mert a nyak is bemerevedik tőle.

Ha jó példával járunk elöl, a gyerekek is könnyebben elsajátítják a tanuláshoz megfelelő pózt.

 

Milyen a jó irodaszék?

A helyes üléshez elengedhetetlen a megfelelő szék, amit az alkatunkhoz és a munkánkhoz szabhatunk. A magassága és háttámlája legyen állítható, a lábai pedig gurulósok, 5 ágúak és görgősek, hogy igazodhass az aktuális feladatodhoz. A háttámla támassza meg a derekat körülbelül övmagasságba. Az ülőfelület elülső része inkább lefelé görbüljön. Az ökölbe szorított kezünk be kell, hogy férjen a térdhajlatunk és az ülőlap közé.

 

Állítsuk be a széket!

Akkor tökéletes, ha a kar és a láb is 90°-os szöget zár be. A combok közelítsenek a vízszintes helyzethez, a lábakat pedig tartsuk függőlegesen. A talp a padlón támaszkodjon, a keresztbe font láb nagyon nem tesz jót a keringésnek! A szék támlájának dőlési szöge körülbelül 100 fokos legyen az ülőfelülethez képest.

 

A képernyő magassága

A monitor legyen szemmagasságban vagy pár centivel alacsonyabban, különben könnyen nyakfájást okozhat, ha órákig nézzük. Nagyobb monitorok esetén kb. 70 cm távolság az ideális a szem és a képernyő között, kisebbeknél az 50 cm is elég.

 

Borítókép: Pexels

Forrás: Praktiker