A helyes fogmosás 6 lépése

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. szeptember 1.

Léteznek általános irányelvek, melyekkel saját magunk is hatékonyabbá tehetjük a fogmosást. A helyes technika ugyanakkor egyénfüggő, hiszen fogazatunk olyan, mint az ujjlenyomatunk – egyedi és megismételhetetlen.

1) A fogkefét 45 fokos szögben helyezzük az íny és a fogak találkozásához, majd apró, körkörös, lazító mozdulatokkal kezdjük oldani a lerakódásokat (kb. 15-20 kört írjunk le a fogkefével). Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk erősen a fogkefét a fogakra és az ínyre!

2) Ha kellően fellazítottuk a szennyeződéseket, a fogkefével végezzünk „söprögető” mozdulatokat az íny irányából a korona felé – ezzel eltávolíthatjuk a lepedéket és a plakkokat.

3) Az előbbi módszerrel először a felső fogak és az állkapocs külső oldalát tisztítsuk meg, de nem érdemes kapkodni: a fogkefével egyszerre 2-3 fogat tisztítsunk meg.

4) A fogak belső oldaláról se feledkezzünk meg! A technika ezen az oldalon is ugyanaz: a fogkefét 45 fokos szögben helyezzük a fogak és az íny találkozásához, majd jöhet az enyhe, körkörös mozdulatokkal végzett lepedék-oldás.

5) A metszőfogak belső oldalán a legalaposabb tisztítást akkor érhetjük el, ha a fogkefét merőlegesen tartva távolítjuk el a szennyeződéseket, a már említett söprögetéssel.

6) A zápfogak rágófelületének tisztításával zárjuk a fogmosást – ezeket súrolhatjuk, de vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl erősen a fogkefét a fogakra.

 

Erre figyeljen, ha elektromos fogkefét használ:

Az elektromos fogkefe használatakor az eszköz végzi helyettünk a körkörös, pulzáló mozdulatokat, ám ilyenkor is figyeljünk rá, hogy a fogkefe fejét az íny és a fogak találkozásához tegyük, hogy az így szélére rakódott lepedéket is fellazíthassa és eltávolíthassa, valamint kövessük a fogak tisztításának menetét a fent leírtak szerint.

 

Borítókép: Thinkstock