Meglepő tények a szívről

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. október 8.

Sok mindent tudunk a szívünkről, de mindig derülnek ki újabb és újabb érdekességek erről a szervről.

A kutyák a leginkább szívbarát állatok

Az Amerikai Szív Egyesület kutatásai szerint a háziállatok jó hatással vannak szívünk egészségére, az állattartók közül pedig a kutyatulajdonosoknál a legalacsonyabb a szívbetegségek kockázata. Ennek oka, hogy a kutyatulajdonosok a sétáltatás és kutyával való játék miatt több testmozgást végeznek, mint más háziállatok gazdái.

 

A bor és a nyaralás is védi a szívet

A rendszeres, de mérsékelt alkoholfogyasztás (egy pohár bor vagy sör naponta) összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb előfordulásával, a vakáció pedig csökkenti a stresszt, így a szívbetegségek kockázatát is.

 

Nem a testalkattól függ a szívbetegség

Egy több mint 220 ezer embert vizsgáló kutatás szerint a testalkat nem befolyásolja a szívbetegségre való hajlamot – így az alma típusú (has- és deréktájékon testesebb) emberek fellélegezhetnek, mert nem fenyegeti őket jobban egy esetleges szívprobléma, mint a körte, homokóra vagy téglalap testtípusú embert.

 

Tényleg összetörhet a szív

Valamilyen veszteség (halál, szakítás) érzelmileg lehet olyan pusztító hatással az emberre, és akkora stresszt okozhat, hogy az szívelégtelenséget, szívinfarktusszerű tüneteket válthat ki, vagyis az érintettek azt érezhetik, hogy valóban megszakad a szívük.

A gyaloglás jobb a szívnek, mint a futás

Bármilyen aerob tevékenység javítja a szív állapotát, ám egy friss tanulmány eredményei szerint a gyaloglók kevésbé voltak érintettek érelmeszesedés, trombózis és szívbetegségek által, mint a futók. Az szól a gyaloglás mellett, hogy ezt a mozgást hosszabb ideig tudjuk űzni annak mérsékeltebb intenzitása miatt, ám így hosszabb ideig élvezzük az előnyeit.

 

A lazac a legjobb omega-3-zsírsav-forrás

A lazacban lévő omega-3 segít megőrizni a szív egészségét, főként a benne lévő DHA és EPA zsírsavak miatt. Ezeket a zsírsavakat növényi forrás, pl. olajos magvak fogyasztása esetén a testnek az ALA zsírsavból kell átalakítania, így a hasznosulásuk nem olyan jó, mintha állati forrásból jut hozzá a szervezet.

 

Nem csak a mellkasi fájdalom jelezheti a szívrohamot

Bár a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés a szívroham leggyakoribb tünete, emellett hányinger, izzadás, légszomj, szédülés, valamint hát-, has-, kar-, nyak- vagy állkapocsfájdalom is előfordulhat.

A nőknél jellemzőbb a kiegészítő tünetek megjelenése, emiatt nem ismerik fel a problémát, és később kapnak megfelelő orvosi segítséget.

 

Borítókép: Unsplash