Szilva-chutney

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. szeptember 8.

Fűszeres őszi finomság, nem csak húsok mellé.

Hozzávalók

(kb. 3 db 200 ml-es befőttesüveghez):

  • 1 kg érett szilva
  • 4 kisebb lila- vagy mogyoróhagyma, szeletelve
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt koriandermag
  • 3 kisebb fahéjrúd
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál só
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 400 g barnacukor vagy nyírfacukor
  • 200 ml almaecet
  • 1 kisebb chili, ha pikánsan szeretnénk (elhagyható)

 

Elkészítés:

Folyóvíz alatt alaposan mossuk meg a szilvákat, majd vegyük ki a magjukat, és felezzük vagy negyedeljük őket. Egy nagyobb serpenyőben olajon pirítsuk meg a hagymát, dobjuk rá a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a római köményt, a koriandert, a sót, a borsot, és ha szeretnénk, egy kevés chilipelyhet vagy egy kisebb egész chilit. Szórjuk meg a cukorral, keverjük át alaposan, adjuk hozzá a narancs reszelt héját, levét és az almaecetet. Forraljuk fel, majd sűrű kevergetés mellett főzzük 15-20 percig, vagy ameddig a szósz besűrűsödik. A fertőtlenített üvegeket töltsük tele, majd nyomjunk a közepükbe egy-egy kisebb fahéjrudat. Szorosan zárjuk rá a fedőket, 5-10 percre fordítsuk az üvegeket fejjel lefelé, és 2-3 nap dunszt után mehetnek a polcra.