Crepe Suzette
Hozzávalók (8 nagyobb palacsintához):
- 120 g liszt
- 2 tojás
- csipet só
- 350 ml tej
- 1 evőkanál olvasztott vaj + a sütéshez
A narancsos öntethez:
- 2 narancs leve
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 2+2 evőkanál narancslikőr
- 4 evőkanál cukor
- 50 g vaj
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét habverővel verjük kemény habbá. Külön tálban dolgozzuk össze a tojások sárgáját, a tejet, a sót, a lisztet és a vajat. Óvatosan forgassuk össze a tojásfehérje habbal, hogy habosabb, krémes állagú tésztát kapjunk. Közepesen forró palacsintasütőben, olvasztott vajon süssük világosbarnára a palacsintákat. Még forrón, a serpenyőben óvatosan hajtsuk félbe, majd ismét félbe. A háromszög alakú palacsintákat csúsztassuk tányérra.
Az öntethez a narancslevet keverjük el a citromlével, a citromhéjjal és a narancslikőrrel. Vastag falú serpenyőben olvasszuk fel a cukrot 1 evőkanál narancslikőrös keverékben és karamellizáljuk aranybarnára. A vajat apró kockára vágva adjuk hozzá, és addig keverjük, míg teljesen felolvad.
Öntsük hozzá a maradék likőrös keveréket és addig gyöngyöztessük, míg a karamell teljesen megolvad. A négybe hajtott palacsintákat tegyük a karamelles öntetbe, kissé nyomkodjuk bele, és 1-2 percig melegítsük, amíg az öntet újra forrni kezd. Locsoljuk meg még 2 evőkanál narancslikőrrel és flambírozzuk (konyhai gyújtóval óvatosan gyújtsuk meg az alkoholt). Tálalás előtt 3-5 percig pihentessük.