Sertés satay-nyársak mogyorószósszal
Ki mondta, hogy a sertésszűz nem lehet izgalmas?
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg sertéskaraj
- 3 cm friss galangál (más néven thai gyömbér, ázsiai delikáteszekben kapható)
- 1 szál citromfű
- 4 friss kaffirlime-levél
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál világos szójaszósz
- nyárspálcika
A mogyorószószhoz:
- 1 kisebb fej hagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér reszelve
- 10 dkg földimogyorókrém
- 1 evőkanál piros currypaszta
- 1 dl kókusztej
- 1 evőkanál pálmacukor vagy méz
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál tamarindszósz
Elkészítés:
A sertést vékonyan felszeleteljük 4-5 cm-s csíkokra és félretesszük. Aprítógépben vagy mozsárban krémesre zúzzuk a galangált, a citromfüvet, a kaffirlime-levelet, majd hozzákeverjük a kurkumát, a római köményt, az őrölt koriandert, a mézet és a szójaszószt. Összeforgatjuk a hússzeletekkel, és lefedve egy órára (vagy akár egész éjszakára) hűtőbe tesszük.
A mogyorószószhoz vajon lepirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a piros currypasztát. Felöntjük a kókusztejjel, felforraljuk. Pálmacukorral vagy mézzel ízesítjük, hozzákeverjük a halszószt, a tamarindot és a földimogyorószószt. Alacsony hőmérsékleten addig gyöngyöztetjük, amíg besűrűsödik. Ha kész, levesszük a tűzről, és szobahőmérsékletűre hűtjük.
Közben előmelegítjük a sütőt vagy előkészítjük a grillserpenyőt. A pácolt sertéscsíkokat felhúzzuk a nyársakra, és jó meleg sütőben vagy közepes lángon aranybarnára grillezzük. Minden szeletet alaposan süssünk át, de vigyázunk, nehogy kiszáradjon, és a széle se égjen meg.
A mogyorószósszal és friss korianderrel tálaljuk.