Sertés satay-nyársak mogyorószósszal

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 21.

Ki mondta, hogy a sertésszűz nem lehet izgalmas?

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg sertéskaraj
  • 3 cm friss galangál (más néven thai gyömbér, ázsiai delikáteszekben kapható)
  • 1 szál citromfű
  • 4 friss kaffirlime-levél
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál világos szójaszósz
  • nyárspálcika

A mogyorószószhoz:

  • 1 kisebb fej hagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér reszelve
  • 10 dkg földimogyorókrém
  • 1 evőkanál piros currypaszta
  • 1 dl kókusztej
  • 1 evőkanál pálmacukor vagy méz
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál tamarindszósz

Elkészítés:

A sertést vékonyan felszeleteljük 4-5 cm-s csíkokra és félretesszük. Aprítógépben vagy mozsárban krémesre zúzzuk a galangált, a citromfüvet, a kaffirlime-levelet, majd hozzákeverjük a kurkumát, a római köményt, az őrölt koriandert, a mézet és a szójaszószt. Összeforgatjuk a hússzeletekkel, és lefedve egy órára (vagy akár egész éjszakára) hűtőbe tesszük.

A mogyorószószhoz vajon lepirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a piros currypasztát. Felöntjük a kókusztejjel, felforraljuk. Pálmacukorral vagy mézzel ízesítjük, hozzákeverjük a halszószt, a tamarindot és a földimogyorószószt. Alacsony hőmérsékleten addig gyöngyöztetjük, amíg besűrűsödik. Ha kész, levesszük a tűzről, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

Közben előmelegítjük a sütőt vagy előkészítjük a grillserpenyőt. A pácolt sertéscsíkokat felhúzzuk a nyársakra, és jó meleg sütőben vagy közepes lángon aranybarnára grillezzük. Minden szeletet alaposan süssünk át, de vigyázunk, nehogy kiszáradjon, és a széle se égjen meg.

A mogyorószósszal és friss korianderrel tálaljuk.