Borscsleves
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg húsos marhacsont
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes cékla
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 400 g savanyú káposzta
- 200 g tejföl
- 1 csokor friss kapor
- 4 evőkanál olaj
- 2 babérlevél
- só, frissen őrölt bors
- fél citrom leve
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Egy magas falú edénybe tegyük bele a húsos marhacsontot, egy egész vöröshagymát, a babérlevelet, a sót és a borsot. Öntsük fel annyi hideg vízzel, ami a húst ellepi, és főzzük addig, míg a hús leválik a csontról. Vegyük ki az alapléből, majd ha kissé lehűlt, szedjük le a húst a csontról, vágjuk kis kockákra és tegyük félre.
A savanyú káposztát ízlés szerint öblítsük át vízzel, kissé aprítsuk fel. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a fokhagymát szintén vágjuk vékony csíkokra (kb. gyufaszál vastagságúra). A céklát is vágjuk fel, de azt tegyük egy külön edénybe. Egy vastag falú lábosban hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a savanyú káposztát, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és alaposan forgassuk át. Ezután mehet bele a sárgarépa, a fehérrépa és a zeller, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk néhány percig, majd öntsük fel a marhahúsleves-alaplével és forraljuk fel.
Míg a leves forr, egy külön kis serpenyőben olajon pároljuk át a céklát, majd adjuk hozzá a leveshez. Tegyük vissza a húst és további 15-20 percig gyöngyöztessük. Fél citrom levével és egy teáskanál cukorral ízesítsük, majd még ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tejföllel és frissen aprított kaporral tálaljuk.