Borscsleves

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 23.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg húsos marhacsont
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes cékla
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 400 g savanyú káposzta
  • 200 g tejföl
  • 1 csokor friss kapor
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál cukor

 

Elkészítés:

Egy magas falú edénybe tegyük bele a húsos marhacsontot, egy egész vöröshagymát, a babérlevelet, a sót és a borsot. Öntsük fel annyi hideg vízzel, ami a húst ellepi, és főzzük addig, míg a hús leválik a csontról. Vegyük ki az alapléből, majd ha kissé lehűlt, szedjük le a húst a csontról, vágjuk kis kockákra és tegyük félre.

A savanyú káposztát ízlés szerint öblítsük át vízzel, kissé aprítsuk fel. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a fokhagymát szintén vágjuk vékony csíkokra (kb. gyufaszál vastagságúra). A céklát is vágjuk fel, de azt tegyük egy külön edénybe. Egy vastag falú lábosban hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a savanyú káposztát, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és alaposan forgassuk át. Ezután mehet bele a sárgarépa, a fehérrépa és a zeller, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk néhány percig, majd öntsük fel a marhahúsleves-alaplével és forraljuk fel.

Míg a leves forr, egy külön kis serpenyőben olajon pároljuk át a céklát, majd adjuk hozzá a leveshez. Tegyük vissza a húst és további 15-20 percig gyöngyöztessük. Fél citrom levével és egy teáskanál cukorral ízesítsük, majd még ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tejföllel és frissen aprított kaporral tálaljuk.