Fonott kalács
A húsvéti asztal elmaradhatatlan dísze.
Hozzávalók 1 nagy kalácshoz:
- 50 g élesztő
- 250 ml tej
- 600 g finomliszt
- 100 g cukor
- 1 kávéskanál só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 cl rum
- 2 tojás
- 50 g olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel a tejben (kb. 300 ml tejet langyosítsunk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt). A száraz alapanyagokat – liszt, cukor, vaníliás cukor, só – keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, a citromhéjat, a rumot és a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk össze, majd az edény szélére csöpögtetett olvasztott (nem forró) vajjal kb. 10 percig dagasszuk. Az edény szélét és a „tésztagombócot” is lisztezzük be, és meleg helyen kb. 60 percig kelesszük.
A tésztát vágjuk kétfelé, és formázzunk belőle kisebb gombócokat, amiket kelesszünk újabb 5-10 percig. A gombócokból nyújtsunk rudat, középen akasszuk össze, és négyes fonással fonjuk össze. A fonott tésztát tegyük sütőpapíros tepsibe, az oldalát kenjük be olvasztott vajjal, hogy ne ragadjon a tepsi falához, és kb. 15-20 percig kelesszük. Felvert tojással kenjük meg, és kb. 30-35 perc alatt, 175 fokon süssük aranybarnára.