Fonott kalács

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 22.

A húsvéti asztal elmaradhatatlan dísze.

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz:

  • 50 g élesztő
  • 250 ml tej
  • 600 g finomliszt
  • 100 g cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 cl rum
  • 2 tojás
  • 50 g olvasztott vaj

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel a tejben (kb. 300 ml tejet langyosítsunk meg, keverjünk el benne 1 evőkanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt). A száraz alapanyagokat – liszt, cukor, vaníliás cukor, só – keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, a citromhéjat, a rumot és a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk össze, majd az edény szélére csöpögtetett olvasztott (nem forró) vajjal kb. 10 percig dagasszuk. Az edény szélét és a „tésztagombócot” is lisztezzük be, és meleg helyen kb. 60 percig kelesszük.

A tésztát vágjuk kétfelé, és formázzunk belőle kisebb gombócokat, amiket kelesszünk újabb 5-10 percig. A gombócokból nyújtsunk rudat, középen akasszuk össze, és négyes fonással fonjuk össze. A fonott tésztát tegyük sütőpapíros tepsibe, az oldalát kenjük be olvasztott vajjal, hogy ne ragadjon a tepsi falához, és kb. 15-20 percig kelesszük. Felvert tojással kenjük meg, és kb. 30-35 perc alatt, 175 fokon süssük aranybarnára.