Albondigas
Avagy spanyol füstös paradicsomos húsgolyók.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet fehér kenyér, héj nélkül
- 6 evőkanál tej
- 400 g darált marha
- 400 g darált sertés
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- kis csokor petrezselyem, finomra aprítva
- 1 tojás
- 1/2 evőkanál füstös édesnemes fűszerpaprika
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
A paradicsomszószhoz:
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 200 ml vörösbor
- 800 g hámozott paradicsom, darabolva
- 1 teáskanál füstös édesnemes fűszerpaprika
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A kenyeret daraboljuk egy nagyobb tálba, majd öntsük fel a tejjel és jól nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a darált húst és a többi hozzávalót, és alaposan dolgozzuk össze. Nedves kézzel formázzunk kb. 30-32 kisebb golyót a masszából, majd forró serpenyőben, olajon minden oldalát süssük aranybarnára. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékra tegyünk még 2 evőkanál olívaolajat, és a zúzott fokhagymát futtassuk meg rajta. Öntsük fel a vörösborral, forraljuk össze, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon forraljuk kb. 8-10 percig. A húsgolyókat tegyük vissza a szószba, és 15-20 percig gyöngyöztetve forraljuk készre. Sült burgonyával vagy rizzsel, forrón tálaljuk.