Albondigas

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. május 25.

Avagy spanyol füstös paradicsomos húsgolyók.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet fehér kenyér, héj nélkül
  • 6 evőkanál tej
  • 400 g darált marha
  • 400 g darált sertés
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • kis csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 1 tojás
  • 1/2 evőkanál füstös édesnemes fűszerpaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj

A paradicsomszószhoz:

  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 200 ml vörösbor
  • 800 g hámozott paradicsom, darabolva
  • 1 teáskanál füstös édesnemes fűszerpaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

 

Elkészítés:

A kenyeret daraboljuk egy nagyobb tálba, majd öntsük fel a tejjel és jól nyomkodjuk össze. Adjuk hozzá a darált húst és a többi hozzávalót, és alaposan dolgozzuk össze. Nedves kézzel formázzunk kb. 30-32 kisebb golyót a masszából, majd forró serpenyőben, olajon minden oldalát süssük aranybarnára. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékra tegyünk még 2 evőkanál olívaolajat, és a zúzott fokhagymát futtassuk meg rajta. Öntsük fel a vörösborral, forraljuk össze, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon forraljuk kb. 8-10 percig. A húsgolyókat tegyük vissza a szószba, és 15-20 percig gyöngyöztetve forraljuk készre. Sült burgonyával vagy rizzsel, forrón tálaljuk.