Gombás sajtkrémleves

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 16.

Gyerekkori kedvenc új köntösben.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 600 g friss gomba (rókagomba, barna csiperke, laska, kucsmagomba stb.)
  • 2 evőkanál liszt
  • 400 ml alaplé
  • 500 ml tej
  • 200 g cheddar sajt, reszelve
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál friss kakukkfű

 

Elkészítés:

A gombákat folyó hideg víz alatt alaposan mossuk át, vágjuk le a földes tönkjeit. A nagyobb gombákat vágjuk 2-4-6 darabra. Egy vastag aljú serpenyőt forrósítsunk fel, majd kisebb adagokban, száraz serpenyőben pirítsuk le a gombákat. Egy magas falú lábosban olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát és pirítsuk üvegesre. Szórjuk meg a liszttel, így is pirítsuk össze, majd kisebb adagokban öntsük fel a tejjel és az alaplével, keverjük csomómentesre, majd 3-4 perc alatt forraljuk ki. Zárjuk el a lángot, keverjük bele a sajtot, hagyjuk teljesen elolvadni. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítsük, és a pirított gombával forrón tálaljuk.