Csirkefalatok házi ketchuppel

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 17.

Gyerekkori kedvenc új köntösben.

Hozzávalók 4 személyre:

A csirkéhez:

  • 800 g csirkemell
  • 200 g finomliszt
  • 2 evőkanál fűszersó
  • frissen őrölt bors
  • 2 egész tojás
  • 400 g zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

 

A ketchuphoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 közepes hagyma, finomra aprítva
  • 1 konzerv hámozott paradicsomkonzerv (kb. 400 g)
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 150 g barnacukor
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 60 ml almaecet
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1/2 teáskanál chili
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál borókabogyó
  • 1/4 teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

Három mélyebb tálat készítsünk elő a panírozáshoz. Az elsőbe szórjuk a lisztet és 1 evőkanál fűszersót, a másodikban verjük fel a tojásokat, a harmadikba tegyük a zsemlemorzsát, amit szintén 1 evőkanál fűszersóval ízesítsünk. A csirkemellet vágjuk kb. 2×3 cm-es darabokra, majd alaposan forgassuk meg először a lisztben, utána a tojásban, legvégül a zsemlemorzsában. A felesleges morzsát rázzuk le róla, majd kisebb adagokban, 6-8 darabonként, 180 fokra hevített olajban kb. 3 perc alatt süssük készre a csirkét. Ha aranybarnák, szedjük papírtörlőre őket és süssük ki a következő adagot.

A házi ketchuphoz egy magas falú lábosban hevítsünk olajat, majd a finomra vágott hagymát pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és kb. 2 perc alatt pirítsuk illatosra a hagymával. Öntsük bele a hámozott és sűrített paradicsomot, a cukrot és az almaecetet. Alacsony lángon, sűrűn kevergetve, fedő nélkül főzzük kb. 30-40 percig, míg besűrűsödik. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesítsük, akár még át is szűrhetjük. Tálalás előtt hűtsük ki teljesen (legalább 4 órára tegyük hűtőbe).