Olaszos és chilis fűszerolaj
Az olaszos ízvilágot itthon is sokan szeretik, és ezzel az olajjal a mediterrán ragu is zamatosabb lesz, de salátaimádóknak is jó választás.
Hozzávalók az olaszos fűszerolajhoz:
- 0,5 l olívaolaj, ha sütéshez is szánjuk, akkor nem extra szűz, hanem szűz
- 2 szál friss oregánó
- 2-3 szál kakukkfű
- 2 szál bazsalikom
- 1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A fűszereket tisztítsuk meg, majd alaposan töröljük szárazra. A szárakat tegyük félliteres üvegbe és öntsük rá az olajat, hogy teljesen elfedje a fűszereket. Ha kell, hurkapálcával tömködjük kicsit le a növényeket. Tegyük az üveget két hétre pihenni a szekrénybe, addigra az olajat átjárják az ízek. Figyeljünk rá, hogy a fűszereket lepje el az olaj, különben megpenészednek.
Hozzávalók a chilis fűszerolajhoz:
- 0,5 l olívaolaj (ha sütéshez is szánjuk, akkor nem extra szűz, hanem szűz)
- 4-8 szem chilipaprika, vagy piri-piri paprika
Elkészítés:
A chiliket tisztítsuk meg, tegyük egy kis üvegekbe, és öntsük le az olajjal. Ezzel a technikával fokhagymás fűszerolajat is könnyen készíthetünk. 4-6 megtisztított fokhagymagerezdet dobjunk az olajba, és hagyjuk állni az első használat előtt egy hétig.