Sajtos-újhagymás pite
Egy csokor friss újhagymából pár perc alatt isteni, laktató fogásokat készíthetünk!
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 300 g finomliszt
- 150 g hideg vaj, apró kockákra vágva
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 8 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 200 ml habtejszín (30-40%-os)
- 4 tojás
- 150 g Gruyère sajt, reszelve
- 150 g cheddar sajt, reszelve
- 80 g natúr krémsajt
- 1 teáskanál frissen aprított petrezselyem
- 1/2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
Gyúrjunk gyors és könnyű mozdulatokkal omlós tésztát a lisztből, a sóból, a tojássárgájából, a tejfölből és az apró kockákra vágott vajból. Ha a tészta összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Vastag falú serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá az újhagymát és 5 perc alatt pirítsuk le. Kézi habverővel alaposan keverjük el egy keverőtálban a habtejszínt, a tojásokat, a sajtkrémet, a petrezselymet, a reszelt sajtokat, a szerecsendiót, a frissen őrölt borsot és a csipet sót.
A sütőformát vajazzuk ki, majd a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságú kerek formára. A nyújtófára tekerve emeljük át a formába, és óvatosan nyomkodjuk bele, hogy a forma széléig felérjen. Villával szurkáljuk meg a tésztát, sütőpapírral vagy alufóliával borítsuk le és töltsük meg szárazbabbal vagy rizzsel, hogy az elősütésnél ne ugorjon teljesen össze. Kb. 10 percig süssük 200 fokon.
Ezután a babot/rizst öntsük ki, a papírt vegyük ki, egyenletesen oszlassuk el a tésztán a pirított hagymát, majd öntsük fel a tojásos-sajtos-tejszínes keverékkel. 175 fokon 25-30 percig süssük, kissé hagyjuk kihűlni és szeletekre vágva tálaljuk.