Sajtos-újhagymás pite

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. május 31.

Egy csokor friss újhagymából pár perc alatt isteni, laktató fogásokat készíthetünk!

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 300 g finomliszt
  • 150 g hideg vaj, apró kockákra vágva
  • 2 tojássárgája
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál só

A töltelékhez:

  • 8 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 200 ml habtejszín (30-40%-os)
  • 4 tojás
  • 150 g Gruyère sajt, reszelve
  • 150 g cheddar sajt, reszelve
  • 80 g natúr krémsajt
  • 1 teáskanál frissen aprított petrezselyem
  • 1/2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

Gyúrjunk gyors és könnyű mozdulatokkal omlós tésztát a lisztből, a sóból, a tojássárgájából, a tejfölből és az apró kockákra vágott vajból. Ha a tészta összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább 30 percre.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Vastag falú serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá az újhagymát és 5 perc alatt pirítsuk le. Kézi habverővel alaposan keverjük el egy keverőtálban a habtejszínt, a tojásokat, a sajtkrémet, a petrezselymet, a reszelt sajtokat, a szerecsendiót, a frissen őrölt borsot és a csipet sót.

A sütőformát vajazzuk ki, majd a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságú kerek formára. A nyújtófára tekerve emeljük át a formába, és óvatosan nyomkodjuk bele, hogy a forma széléig felérjen. Villával szurkáljuk meg a tésztát, sütőpapírral vagy alufóliával borítsuk le és töltsük meg szárazbabbal vagy rizzsel, hogy az elősütésnél ne ugorjon teljesen össze. Kb. 10 percig süssük 200 fokon.

Ezután a babot/rizst öntsük ki, a papírt vegyük ki, egyenletesen oszlassuk el a tésztán a pirított hagymát, majd öntsük fel a tojásos-sajtos-tejszínes keverékkel. 175 fokon 25-30 percig süssük, kissé hagyjuk kihűlni és szeletekre vágva tálaljuk.