Gombás gesztenyekrémleves
Szerző:
2019. december 20.
Akár az ünnepi asztalra is!
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g barna csiperkegomba, szeletekre vágva
- 300 g főtt gesztenye
- 1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- só, frissen őrölt bors
- 400 ml víz
- 200 ml habzóbor
- 100 ml tejszín
- néhány csepp citromlé
- friss kakukkfű vagy rozmaring
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés:
Vastag aljú lábosban olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, majd dobjuk rá a gombaszeleteket, és pirítsuk addig, míg aranybarna lesz. Ha kész, szedjük ki egy tálba és tegyük félre.
Olvasszuk meg a vaj másik felét is, majd futtassuk át rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a gesztenyét, öntsük fel a vízzel és a habzóborral, és forraljuk kb. 15 percig. Tegyük hozzá a megsült gomba háromnegyedét és a tejszínt, forraljuk további 5 percig, majd botmixerrel krémesítsük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük friss kakukkfűvel vagy rozmaringgal és néhány csepp citromlével. A maradék gombaszeletekkel és friss petrezselyemmel díszítve, forrón tálaljuk.