Spagetti carbonara
Szerző:
2019. december 21.
Az eredeti olasz klasszikus.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g pancetta (vagy húsos szalonna)
- 2 evőkanál vaj
- 100 g pecorino és/vagy parmezán, frissen reszelve
- 1 csomag spagetti
- 2 gerezd fokhagyma, a késsel kilapítva
- 4 egész tojás
- 100 ml fehérbor
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A tésztát bő, sós vízben főzzük al dentére, azaz fogkeményre.
A pancettát daraboljuk nagyobb kockákra, a tojásokat üssük egy külön kisebb tálba, sózzuk, borsozzuk és villával keverjük el alaposan.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, és pirítsuk meg benne a pancettát. Ha megbarnult, adjuk hozzá a fokhagymát, és amikor illatozni kezd, öntsük fel a borral, majd forraljuk vissza a felére. Dobjuk rá a kifőtt tésztát, forgassuk át, hogy a szalonna zsírja mindenhol bevonja a tésztát, majd öntsük le a tojásokkal. Gyors mozdulatokkal keverjük át alaposan, a tojásokat teljesen eloszlatva a spagettin. Forrón, a reszelt sajttal és frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.