Vörösborban párolt körte
Szerző:
2019. december 22.
Szemet gyönyörködtető desszert, amit meglepően egyszerű elkészíteni!
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 egész körte
- 1 palack vörösbor
- 100 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 1 csipet só
- fűszerek: vanília rúd, 1 cm gyömbér, 5-6 szem szegfűszeg
Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg úgy, hogy a szárukat nem vágjuk le.
Egy mélyebb, de nem túl nagy lábosban tegyük bele a vörösbort, a sót és a fahéjrudat, majd forraljuk fel. Ízlés szerint fűszerezhetjük az alaplevet vaníliarúddal, gyömbérrel, szegfűszeggel is.
Állítsuk bele a vörösborba a körtéket úgy, hogy éppen ellepje őket, de a száruk még kilógjon. Alacsony lángon, nagyjából 15 perc alatt főzzük puhára. Ha kész, vegyük ki a körtéket a vörösborból, majd a fűszeres levet forraljuk vissza a harmadára – ha szükséges, adhatunk még hozzá cukrot, hogy besűrűsödjön. Egy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk.