Almás pite másképp
A nagymama-féle klasszikus ízek újragondolása.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g finomliszt
- 60 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 50 ml langyos víz
- 100 ml langyos tej
- 10 g friss élesztő
- 50 g olvasztott vaj
- 2 nagy tojás
A töltelékhez:
- 4 nagyobb alma
- 1 citrom leve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál cukor
- 50 g olvasztott vaj
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban keverjük össze. Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, és hagyjuk, hogy kissé felfusson. A vajat, a tejet és a tojásokat egy másik kisebb tálban keverjük el. Ha az élesztő felfutott, a kisebb tál tartalmával együtt öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd alaposan dagasszuk ki. A tészta ragacsos lesz, de ne adjunk hozzá több lisztet! Egy tiszta, vajazott vagy olajozott tálban kelesszük a duplájára.
A töltelékhez az almákat hámozzuk meg, majd kisebb lyukú reszelőn reszeljük le. Locsoljuk meg citromlével és hagyjuk 15-20 percet állni, majd alaposan facsarjuk ki. Ízesítsük fahéjjal és cukorral.
Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki olyan széles téglalap alakra, mint a sütőformánk. Kenjük meg az olvasztott vajjal, oszlassuk el rajta az almás tölteléket és vágjuk fel kisebb négyszögletes darabokra. A darabokat helyezzük egymásra, majd egy határozott mozdulattal tegyük át a kivajazott formába. Tiszta konyharuhával takarjuk le és kelesszük további 20-30 percig. Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.