Almás pite másképp

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 7.

A nagymama-féle klasszikus ízek újragondolása.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 60 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 50 ml langyos víz
  • 100 ml langyos tej
  • 10 g friss élesztő
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 nagy tojás

 

A töltelékhez:

  • 4 nagyobb alma
  • 1 citrom leve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál cukor
  • 50 g olvasztott vaj

 

 

Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban keverjük össze. Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, és hagyjuk, hogy kissé felfusson. A vajat, a tejet és a tojásokat egy másik kisebb tálban keverjük el. Ha az élesztő felfutott, a kisebb tál tartalmával együtt öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd alaposan dagasszuk ki. A tészta ragacsos lesz, de ne adjunk hozzá több lisztet! Egy tiszta, vajazott vagy olajozott tálban kelesszük a duplájára.

A töltelékhez az almákat hámozzuk meg, majd kisebb lyukú reszelőn reszeljük le. Locsoljuk meg citromlével és hagyjuk 15-20 percet állni, majd alaposan facsarjuk ki. Ízesítsük fahéjjal és cukorral.

Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki olyan széles téglalap alakra, mint a sütőformánk. Kenjük meg az olvasztott vajjal, oszlassuk el rajta az almás tölteléket és vágjuk fel kisebb négyszögletes darabokra. A darabokat helyezzük egymásra, majd egy határozott mozdulattal tegyük át a kivajazott formába. Tiszta konyharuhával takarjuk le és kelesszük további 20-30 percig. Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.