Mogyorókrémes csavart
Kicsik és nagyok egyaránt imádni fogják ezt a kelt tésztás finomságot!
Hozzávalók 1 tepsihez:
- 600 g finomliszt
- 300 ml langyos tej
- 20 g friss élesztő
- 6 evőkanál porcukor
- 50 g olvasztott vaj
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
- mogyorókrém
Elkészítés:
A langyos tejben keverjünk el egy evőkanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni. Addig egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a tojássárgákat és a felfutott élesztőt, dolgozzuk össze, majd ha összeállt egy gombóccá, akkor tegyük bele az olvasztott vajat. Alaposan dagasszuk ki. Egy lisztezett tálban, konyharuhával letakarva kelesszük a duplájára. Ha megkelt, osszuk ketté és lisztezett felületen nyújtsuk őket egyforma méretű köralakra.
Tegyük az egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsire, alaposan kenjük meg a mogyorókrémmel, majd illesszük rá a másik réteget. A kör közepére tegyünk egy kisebb tálat vagy poharat, és vágjuk 12 egyenlő cikkre a két réteget. Minden egyes így kapott cikket kétszer-háromszor tekerjünk meg, majd kissé lapogassuk le a szeleteket, hogy szépen felfeküdjenek a tepsire. Konyharuhával fedjük le, és míg a sütő felmelegszik 180 fokra, kelesszük tovább. Végül kenjük meg tojásfehérjével és nagyjából 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.