Sajtos rúd
A száraz, bolti verzió helyett süssünk házi ropogtatnivalót!
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
A tésztához:
- 450 dkg finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- 200 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
A sajtos feltéthez:
- reszelt edami sajt
- olívaolaj
- friss kakukkfű
Elkészítés:
A langyos vízben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Egy nagyobb tálba szórjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd készítsünk egy mélyedést a liszt közepébe és öntsük bele az élesztős vizet. Körkörös mozdulatokkal folyamatosan dolgozzuk össze a lisztet a vízzel, majd ha egy gombóccá összeállt, csorgassuk hozzá az olívaolajat és dagasszuk ki alaposan. Tegyük lisztezett edénybe és konyharuhával letakarva kelesszük a duplájára.
A tésztát nyújtsuk téglalap formára, kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg friss kakukkfűvel, majd reszelt sajttal is. Vágjuk fel kb. 3-4 cm széles csíkokra, és a két végüknél fogva csavarjuk meg a rudakat. Egymástól távolabb helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 15-20 perc alatt.