Vörösboros hagymaleves
Szerző:
2020. február 3.
Melengető fogás (nem csak) hűvös estékre.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes fej vöröshagyma, karikákra vágva
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 1 db 20 cm-es póréhagyma, karikákra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1,2 l víz
- 1 db zöldségleves kocka
- 2-3 szál friss, finomra vágott vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só
- 4 szelet toastkenyér
- 5 dkg trappista sajt reszelve
- 1,5 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
A vöröshagymát megpirítjuk az olajon, majd 3-4 perc múlva hozzáadjuk a pórét és a fokhagymát is. Ezután beleszórjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett fokozatosan felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk és gyöngyözve főzzük. Közben a kenyereket megpirítjuk és elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot. Ezt követően beleöntjük a levesbe a bort, és még 4-5 percig főzzük. A sajtot rápirítjuk a kenyérszeletekre, ferdén félbevágjuk, és forrón tálaljuk a levessel együtt.