Gyöngytyúk zsályával sütve, kelvirág salátával

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 26.

Könnyű és egészséges ebéd, amivel az egész család jóllakhat.

Hozzávalók 4 személyre:

A húshoz:

  • 1 db 1-1,5 kg-os gyöngytyúk
  • 2 szál zsálya finomra vágva
  • 10 dkg mangalicaszalonna, vékony szeletekre vágva
  • 1 közepes alma

 

A salátához:

  • 80 dkg kelvirág (karfiol)
  • só, fehérbors
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 3 dkg mustár
  • 1 citrom leve
  • 1 kiskanál méz (cukorbetegek kihagyhatják)
  • 2 főtt tojás lereszelve

 

Elkészítés:

A gyöngytyúkot megsózzuk, az összevágott zsályával bedörzsöljük, a szalonnával megtűzdeljük. A hasába egészben belerakjuk az almát, majd kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, pici vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben, 180 fokon – időnként saját levével locsolgatva – megsütjük. Ez a tyúk méretétől és korától függően 1-2 órát vehet igénybe. Közben a kelvirágot sós vízben puhára főzzük, és levében hagyjuk kihűlni. Az öntethez keverjük ki a tejfölt a mustárral, a citromlével, a mézzel, a borssal és a sóval. Adjuk hozzá a lereszelt főtt tojást, majd keverjük bele a leszűrt, jól lehűtött kelvirágot is. Tálalás előtt a salátát hűtőben érleljük.