Gyöngytyúk zsályával sütve, kelvirág salátával
Szerző:
2020. február 26.
Könnyű és egészséges ebéd, amivel az egész család jóllakhat.
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
- 1 db 1-1,5 kg-os gyöngytyúk
- só
- 2 szál zsálya finomra vágva
- 10 dkg mangalicaszalonna, vékony szeletekre vágva
- 1 közepes alma
A salátához:
- 80 dkg kelvirág (karfiol)
- só, fehérbors
- 1 nagy pohár tejföl
- 3 dkg mustár
- 1 citrom leve
- 1 kiskanál méz (cukorbetegek kihagyhatják)
- 2 főtt tojás lereszelve
Elkészítés:
A gyöngytyúkot megsózzuk, az összevágott zsályával bedörzsöljük, a szalonnával megtűzdeljük. A hasába egészben belerakjuk az almát, majd kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, pici vizet öntünk alá, és előmelegített sütőben, 180 fokon – időnként saját levével locsolgatva – megsütjük. Ez a tyúk méretétől és korától függően 1-2 órát vehet igénybe. Közben a kelvirágot sós vízben puhára főzzük, és levében hagyjuk kihűlni. Az öntethez keverjük ki a tejfölt a mustárral, a citromlével, a mézzel, a borssal és a sóval. Adjuk hozzá a lereszelt főtt tojást, majd keverjük bele a leszűrt, jól lehűtött kelvirágot is. Tálalás előtt a salátát hűtőben érleljük.