Házi szárított paradicsom
Tartósítószer-mentes recept!
Hozzávalók (kb. 10 db 200 ml-es befőttesüveghez):
- 10 kg érett, kisebb méretű paradicsom
- 1 liter jó minőségű napraforgó- vagy olívaolaj
- 3 fej fokhagyma
- 1 nagy csokor bazsalikom
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 100 fokra. Folyóvíz alatt alaposan mossuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk ketté őket. Vágott felükkel felfelé sorakoztassuk szorosan egymás mellé 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 8-10 órára tegyük be a meleg sütőbe, de annak ajtaját hagyjuk 2-3 centire nyitva, ha kell, tegyünk oda egy fakanalat vagy fémfedőt. Óránként ellenőrizzük, hogy megfelelő mértékben száradnak (aszalódnak), ha szükséges, cseréljük vagy fordítsuk meg a tepsiket.
Ha szinte teljesen kiszáradtak a paradicsomok, lazán rétegezzük a fertőtlenített üvegekbe a fokhagymával és a bazsalikommal, míg a kis üvegek teljesen megtelnek. Töltsük fel az olajjal, zárjuk rá a fedőket és állítsuk lábosba az üvegeket. Langyos vízzel töltsük meg a lábost úgy, hogy a víz a fedőket ne érje el, és lassú tűzön forraljuk addig a paradicsomos üvegeket, míg az olaj is gyöngyözni kezd a kis üvegekben. Töröljük szárazra, és 2-3 nap alatt dunsztoljuk ki.