Házi szárított paradicsom

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 23.

Tartósítószer-mentes recept!

Hozzávalók (kb. 10 db 200 ml-es befőttesüveghez):

  • 10 kg érett, kisebb méretű paradicsom
  • 1 liter jó minőségű napraforgó- vagy olívaolaj
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 nagy csokor bazsalikom

 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 100 fokra. Folyóvíz alatt alaposan mossuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk ketté őket. Vágott felükkel felfelé sorakoztassuk szorosan egymás mellé 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 8-10 órára tegyük be a meleg sütőbe, de annak ajtaját hagyjuk 2-3 centire nyitva, ha kell, tegyünk oda egy fakanalat vagy fémfedőt. Óránként ellenőrizzük, hogy megfelelő mértékben száradnak (aszalódnak), ha szükséges, cseréljük vagy fordítsuk meg a tepsiket.

Ha szinte teljesen kiszáradtak a paradicsomok, lazán rétegezzük a fertőtlenített üvegekbe a fokhagymával és a bazsalikommal, míg a kis üvegek teljesen megtelnek. Töltsük fel az olajjal, zárjuk rá a fedőket és állítsuk lábosba az üvegeket. Langyos vízzel töltsük meg a lábost úgy, hogy a víz a fedőket ne érje el, és lassú tűzön forraljuk addig a paradicsomos üvegeket, míg az olaj is gyöngyözni kezd a kis üvegekben. Töröljük szárazra, és 2-3 nap alatt dunsztoljuk ki.