Fogasfilé szőlős káposztaágyon

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 10.

Könnyed fogás a forró napokra.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, vékony csíkokra vágva
  • 3 evőkanál méz
  • 20 dkg lila káposzta, vékony csíkokra vágva
  • 20 dkg fejes káposzta, vékony csíkokra vágva
  • 1 dl almalé
  • szerecsendió
  • kukoricakeményítő ízlés szerint
  • 65 dkg (4 szelet) bőrös fogas
  • ½ citrom leve
  • kevés rozmaring
  • 15 dkg fehér és kék szőlő félbevágva

 

Elkészítés:

Két evőkanál olajon megpirítjuk és karamellizáljuk a hagymát két evőkanál méz hozzáadásával, majd beletesszük a lila és a fejes káposztát, és felöntjük az almalével. Sóval, szerecsendióval ízesítjük és kis lángon megpároljuk. Ha túl híg a mártás, a végén kevés keményítővel sűríthetünk rajta. A fogashoz vágjunk le egy akkora sütőpapírt, ami kitölti a serpenyő belsejét. A halat sóval és a fél citrom levével ízesítjük, majd konyhai papírtörlőn egy kicsit megszárítgatjuk. Ezután kevés olajon, a bőrös oldalánál kezdve megsütjük. Ha elkészült, kivesszük a serpenyőből a sütőpapírt, és a maradék egy evőkanál mézen, kevés vágott rozmaringgal megfuttatjuk a szőlőszemeket. Tálaláskor a szőlőt ráhalmozzuk a káposztára, és erre tesszük a megsült fogast. A tetejét rozmaringgal díszíthetjük.