Fogasfilé szőlős káposztaágyon
Könnyed fogás a forró napokra.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, vékony csíkokra vágva
- 3 evőkanál méz
- 20 dkg lila káposzta, vékony csíkokra vágva
- 20 dkg fejes káposzta, vékony csíkokra vágva
- 1 dl almalé
- só
- szerecsendió
- kukoricakeményítő ízlés szerint
- 65 dkg (4 szelet) bőrös fogas
- ½ citrom leve
- kevés rozmaring
- 15 dkg fehér és kék szőlő félbevágva
Elkészítés:
Két evőkanál olajon megpirítjuk és karamellizáljuk a hagymát két evőkanál méz hozzáadásával, majd beletesszük a lila és a fejes káposztát, és felöntjük az almalével. Sóval, szerecsendióval ízesítjük és kis lángon megpároljuk. Ha túl híg a mártás, a végén kevés keményítővel sűríthetünk rajta. A fogashoz vágjunk le egy akkora sütőpapírt, ami kitölti a serpenyő belsejét. A halat sóval és a fél citrom levével ízesítjük, majd konyhai papírtörlőn egy kicsit megszárítgatjuk. Ezután kevés olajon, a bőrös oldalánál kezdve megsütjük. Ha elkészült, kivesszük a serpenyőből a sütőpapírt, és a maradék egy evőkanál mézen, kevés vágott rozmaringgal megfuttatjuk a szőlőszemeket. Tálaláskor a szőlőt ráhalmozzuk a káposztára, és erre tesszük a megsült fogast. A tetejét rozmaringgal díszíthetjük.