Rumos szilvakompót
Ne ijedjünk meg a házi befőtt készítésétől, mert a befektetett energia többszörösen megtérül.
Hozzávalók 5 adaghoz:
- 2,5 kg szilva
- 1 liter víz
- 25 dkg cukor
- ½ csomag vaníliás cukor
- 2 fahéjrúd (egész)
- 4 db szegfűszeg
- ½ dl rum (ízlés szerint lehet kicsit több is)
Elkészítés:
A befőttesüvegeket alaposan elmossuk, fertőtlenítjük. A szilvát rövid időre hideg vízbe áztatjuk, közben elkészítjük a kompót levét. A vizet feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A fűszereket egy teatojásba tesszük, és a lábasba lógatjuk. Az egészet kb. 20 perc alatt besűrítjük, míg szirupos lesz az állaga. Amíg a lé kihűl, a szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk és a befőttes üvegekbe tesszük – lehetőleg minél sűrűbben. A kihűlt szirupba belekeverjük a rumot, majd kb. háromnegyedig töltjük vele a befőttesüvegeket. Ezután az üvegeket egy nagy fazékban dunsztoljuk: az üvegek háromnegyedéig felöntjük vízzel, és lassú tűzön addig melegítjük, míg a kompótnak is gyöngyözni kezd a leve. Ezután fedő alatt 20 percig főzzük, végül hagyjuk kihűlni, és mehetnek is a kamrapolcra.