Szilvás-almás gyümölcssajt
Nyáridéző finomság tele vitaminnal.
Hozzávalók kb. 1 kg gyümölcspüréhez:
- 1-1,3 kg alma, szilva, ringlószilva vegyesen, egyenlő arányban
- 25 dkg nyers nádcukor
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj
- ¼ vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés:
Minden gyümölcsöt alaposan, többször mossunk meg. A szilvát magozzuk ki, az alma szárát és magházát távolítsuk el. Ezután kevés vízben mindet főzzünk puhára, majd passzírozzuk át vagy alaposan turmixoljuk össze. Kb. 1,3 kg nyers gyümölcsből lesz 1 kg gyümölcspürénk. A püréhez adjunk 25 dkg cukrot, egy kávéskanál reszelt citromhéjat és ¼ vaníliarúd kikapart belsejét. Ezt takaréklángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a fakanálról tányérra cseppentve néhány perc alatt kocsonya lesz belőle. Amikor elkészült, a forró pürét adagoljuk vizes celofánnal bélelt őzgerincformába, és ha kihűlt tároljuk hűtőszekrényben. Készíthetjük durvára vágott dióval vagy mandulával is, amit a meleg püréhez keverünk.